ПРЕКРАЈАЊЕ ИСТОРИЈЕ СЕ НАСТАВЉА…

trgdimitrijatucovica

Рушење  споменика Димитрија Туцовића

Дана 13.11.2016.године у недељу срушен је споменик Димитрија Туцовића.

Димитрије “Мита” Туцовић  рођен је1881.године, а   погинуо је 1914.године  као официр српске војске у Првом светском рату. Био је истакнути теоретичар и вођа социјалистичког  покрета у Kраљевини Србији, оснивач Српске социјалдемократске партије, новинар и уредник Радничких новина и Борбе.

Српска социјалдемократска партија  је под Туцовићевим вод­ством била  једна од најнапреднијих и најборбенијих радничких странака у Европи. Туцовић је читав живот посветио борби за радничка и људска права, равноправност полова, опште право гласа, социјалну правду и грађанске слободе у Краљевини Србији. Неке од идеја за које се он пионирски залагао данас представљају широко прихваћене вредности у прогресивном свету.

Димитрије Туцовић се данас сматра једним од великана српског новинарства.  Као његово најзначајније дело обично се наводи књига “Србија и Албанија”,  једна од раних студија о албанском народу,  која се “обрачунала с националистичким позивом на историзам“.

Сам чин рушења споменика представља елиминацију ових историјских чињеница и напад на слободарску мисао у Србији у прошлом веку. Ово је само наставак већ започете кампање фалсификовања историје, које је започело након контрареволуције 1991. Године и разбијања Југославије. Посмртни остаци Димитрија Туцовића биће премештени у Алеју “Великана” на Новом гробљу где су у новије време сахрањени и неки којима ту није место.

Комунисти су се 1949.године на достојанствен начин одужили другу Димтирију Туцовићу. Један од најлепших тргова у Београду, трг Славија је добио име Трг Димитрија Туцовића где је и подигнут споменик.

Комунисти Србије.