ОБЕЛЕЖАВАЊЕ СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

КОМУНИСТИ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛИ У ОБЕЛЕЖАВАЊУ СЕДАМДЕСЕТОГОДИШЊИЦЕ ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

Као и претходних година и ове године је величанствено обележена седамдесета годишњица пробоја Сремског фронта као једне од највећих победоносних битака НОР-а. Битка је трајала 172 дана, а почела је одмах након особођења Београда, 21.октобра 1944.године. У битци је погинуло преко 13000 бораца НОР из свих крајева Југославије, 1100 Црвеноармејаца, неколико стотина Бугара и Италијана. На страни окупатора било је преко 30 000 жртава и много заробљених непријатељских војника.

IMG_3517

Величанственом скупу присуствовало је око 5000 преживелих бораца и њихових потомака из свих крајева Југославије. Посебан значај овом скупу дали су припадници неколико Комунистичких и радничких паратија из Србије и Југославије, међу којима и представници партије Комунисти Србије, КП, НКПЈ и СКОЈ-а. Положени су венци на спомен обележја и одана пошта палим борцима. Министар рада и социјалне политке господин Александар Вулин одржао је пригодан говор на чији садржај, када је реч о славној прошлости везаној за НОБ, ми Комунисти Србије немамо посебан приговор, али и у том делу имамо значајну примедбу што није истакао чињеницу да је заједно са НОБ изведена и социјалистичка револуција. Такође, господин Вулин је пропустио прилику (можда намерно да каже нешто о времену садашњем и непосредним задацима оних друштвених снага које следе идеје НОБ и социјалистичке револуције).

021 (2)

Свечаном скупу обратили су се: Амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин и друг Зденко Дупланчић као преживели учесник пробоја Сремског фронта који је говорио у име СУБНОР-а Републике Србије.

На крају истичемо два изузетно важна приговора властима Републике Србије:

  1. Што је под притиском СПЦ због Православног Ускрса померила датум обележавања пробоја Сремског фронта са 12.04. на 18.04. 2015. године,
  2. Што је невиђена медијска блокада која је онемогућила да грађани Србије и шира јавност на простору Југославије и у свету види тај величанствени скуп уз присуство Комуниста са црвеним и југословенским заставама са звездом петокраком.

КОМУНИСТИ СРБИЈЕ