КОМУНИСТИ СРБИЈЕ ПОЛОЖИЛИ ВЕНАЦ НА СПОМЕН-КОМПЛЕКС “СРЕМСКИ ФРОНТ”

Дана 12.04.2017. године делагација Партије “Комунисти Србије”, која је била најбројнија,  положила је венац на Спомен-Комплекс “Сремски фронт”.

Сремски фронт је формиран крајем 1944.године од стране немачке војске која се повлачила из области Београда и снага НДХ које су им биле тактички потчињене. Током борби на Сремском фронту од 172 дана укупно је погинуло око 13 000 бораца Народно ослободилачке војске под вођством КПЈ и друга Тита, затим 1100 бораца Црвене Армије, 623 борца Бугарске Народне Армије и 163 борца Бригаде “Италија”.

По пробоју Сремског фронта Југословенска армија је за кратко време, за непун месец дана ослободила целу територију Југославије, Истру и словеначко приморје, а неколико јединица учесница пробоја Сремског фронта, доспеле су до Трста и Караванки. Пред ударима Југословенске армије капитулирала је Група Армије “Е” и заробљен је један од највећих ратних злочинаца Александар Фон Лер, немачки командант и човек по чијим је замислима разорен Београд, априла 1941.године. Губици непријатељских санга се процењују на око 30 000 погинулих.

Овај датум треба увек да нас подсећа на жртве палих бораца за слободу и просперитетан развој народа Југославије у оквиру заједничке државе СФРЈ чији су носиоци и организатори били чланови Комунистичке Партије Југославије.

Комунисти Србије.