ИСТОРИЈА ВЕЛИКОГ ВОЂЕ СЕ НАСТАВЉА

Широм света су бројне личности оставиле траг у историји због својих подвига, племенитих врлина и  политике коју су успешно водили у корист свог народа. Након њихове смрти, међутим, њихови циљеви и подвизи били су готово заборављени; мало њих ужива толико поштовања као за живота. Без обзира на похвалу, њихова достигнућа памте се само као историјска прича након што су умрли. Укратко, сећања на познату особу с временом нестају.

Али то није случај са председником Ким Ил Сунгом. У првој половини 20. века, када је Кореја била колонија Јапана, водио је дугу, крваву борбу за повратак свог националног суверенитета. Након ослобођења земље 15. августа 1945. године, основао је Демократску Народну Републику Кореју и развио је у истинску народну независну државу. Био је светски признати државник који је пружао материјалну и моралну подршку земљама трећег света у изградњи новог друштва и дао је велики допринос борби за независност, укључујући покрет несврстаних. Преминуо је 8. јула 1994. године, али се његова историја  и даље наставља. ДНР Кореја  још увек примењује идеју Џучеа чији је аутор управо Сунг и његове теорије у својој изградњи и активностима;  његове књиге читају сви грађани. Његов животни мото био је наклоност према народу и дух независности. Верујући у људе, посветио им  је све своје добробити до последњег тренутка свог живота. Држећи се принципа независности у изградњи државе и њеним активностима, одбацио је доминационизам и дао бесмртни допринос у изградњи независног, новог света.

Данас ДНРК ради све како је предвидео председник. Начело „Прво људи“ је политички идеал државе; земља одржава принципе независности у политици, економији и  у националној одбрани. Високо га поштују као вечитог вођу и добродушног оца корејског народа. Мозаичке фреске на којима је приказан насмејани вођа и куле посвећене његовој бесмртности виде се широм земље. Уз безграничну чежњу за њим, Корејанци посећују његове статуе и фреске на његов рођендан и друге значајне прилике.

Његово дело са успехом су наставили његови потомци. Као признање за његов изузетан допринос политичкој историји света и његове интернационалистичке активности, многе земље су му додељивале ордене и медаље чак и након његове смрти. Подвизи које је извео Ким Ил Сунг остали су запамћени и 27 година након његове смрти.

Никада нећемо заборавити велико пријатељство Маршала Јосипа Броза Тита и Ким Ил Сунга и њихову заједничку борбу за јачање интернационалне сарадње и комунистичког покрета уопште.