ИЗАШАО ЈЕ ДЕСЕТИ БРОЈ ЧАСОПИСА КОМУНИСТ

001

РЕЧ УРЕДНИКА СВЕТОЗАРА МАРКАНОВИЋА ПРЕДСЕДНИКА КОМУНИСТА СРБИЈЕ ПОВОДОМ ИЗЛАСКА ДЕСЕТОГ ЈУБИЛАРНОГ БРОЈА ЛИСТА КОМУНИСТ

markan2

Непосредно после формирања Партије Комунисти Србије 2008.године објављен је први број листа Комунист. У првом броју смо објавили усвојена програмска документа Конгреса уједињења када су се ујединиле следеће партије: Југословенски Комунисти (ЈК), Савез Комуниста Југославије у Србији, Савез Комуниста Југославије, Савез Комуниста Југославије-Комунистичка Партија Србије и две групе младих комуниста из Крагујевца и Крушевца. Тада смо веровали да ће Конгрес уједињења отворити процес уједињења свих Комуниста у Србији.

Први број листа Комунист и наредних објављених осам бројева сведоче о шестогодишњим напорима Комуниста Србије о успонима, застојима и падовима у класној борби. Објављени текстови су пуни идејних и политичких ставова КС који имају карактер политичких инструкција, али и критичких анализа које указују на кључне слабости у деловању организација са комунистичким и радничким предзнаком у Србији, међу којима је најзначајнија негативна карактеристика стање односа међу комунистичким и радничким партијама у Србији, односно тотална разједињеност. Та слабост по својим негативним последицама далеко надилази све друге слабости у нашем раду.

Када је реч о најважнијим задацима комуниста у Србији и даље у првом плану наше борбе морају бити енергична и аргументована критика садашњег стања у Србији које карактеришу:

  • Привредни суноврат, социјална беда, финансијски колапс, незапосленост, класно раслојавање на мали број пребогатих и све већи број оних који једва састављају крај са крајем. Поред тога Србија је у тоталној политичкој зависности од САД и водећих земаља ЕУ, са статусом марионете без суверенитета.
  • Ако комунистичке и радничке партије у Србији, а слично се може рећи и за комунисте на читавом простору Југославије, не превазиђу своју главну слабост да се престану бавити узајамним оптуживањем за грешке из прошлости, ако не направе јасну линију разграничења са свим модалитетима деснице и социјалдемократске псеудо левице и тако постану препознатљиви пред грађанима који су наклоњени Комунистима и не пробијемо медијску блокаду којој смо деценијама изложени бићемо осуђени на даљу стагнацију и назадовање. Лист Комунист у наредном периоду треба да постане све јаче и све оштрије оружје наше партије.