ДАН СУНЦА — 108 ГОДИНА ОД РОЂЕЊА КИМ ИЛ СУНГА

Сваког 15. Априла, народ Демократске Републике Кореје слави празник Дан Сунца у чвст великом револуционару и борцу против империјализма Ким Ил Сунга. Ово је најважнији државни празник у земљи када велики број Севернокорејанаца стоји у реду да положи цвеће испред статуе Ким Ил Сунга у Пјонгјангу.
Још у младости Ким Ил Сунг је основао Савез за уништење империјализма и Савез комунистичке омладине Кореје а 1930 .Корејску револуционарну армију када организује борбе против јапанских окупатора. Објединио је 1946 Комунистичку партију Северне Кореје и Нову демократску партију образујући Радничку партију Кореје на чијем челу је био као генерални секретар до смрти. 09. септембра 1948. године постао је први председник владе ДНР Кореје.
Као изразити комуниста успео је да одржи стабилан раст домаће индустрије и економије.
Данас је ДНР Кореја симбол хуманог друштва у коме се поштују права радника, где нема незапослености, просјачења, криминала, наркоманије, проституције, дакле свих негативних појава које постоје у капиталистичким државама. До сада није забележен ниједан случај оболелих од корона вируса што указује да је здравство на високом нивоу.
Комунисти Србије никада неће заборавити велико пријатељство Маршала Тита и великог вође Ким Ил Сунга као и пријатељство СФРЈ и ДНР Кореје.