ХУМАНЕ ОСОБИНЕ КИМ ЏОНГ ИЛА

 

 

Поводом Дана блиставе звезде, 79. годишњице рођења великог комунисте друга Ким Џонг Ила (16. фебруара), објављујемо чланак „Хумане особине Ким Џонг Ила“.

 

Ким Џонг Ил (1942-2011), доживотни председавајући Националне комисије за одбрану Демократске Народне Републике Кореје, свету је познат као снажан државник који је чврсто бранио суверенитет и достојанство своје земље против бескрупулозних напада и самовоље такозване једине суперсиле на свету.

Међутим, он није био само снажан и строг вођа; многи га памте као човека нежног срца, човека са топлим хуманим осећањима.

Ево неколико примера.

У јулу 1981. године, када се тадашњи генерални директор Азијског регионалног института идеје Џуче вратио кући након посете ДНРК, разболео се. Дакле, пребачен је у болницу у другој земљи. Када је био на лечењу у болници, лекар из ДНР Кореје посетио га је на његово велико изненађење. Након што је примио извештај о његовој хоспитализацији, Ким Џонг Ил му је послао лекара специјалисту и многа лекова. Такође је осигурао да га посети син из Индије, рекавши да би му могао недостајати током дана проведених у болници у страној земљи.

Међу онима који су упознали хуманог Ким Џонг Ила нису само одрасли, већ и деца, укључујући и Азалеју. Њени родитељи, отац је био палестински дипломата са пребивалиштем у Пјонгјангу, дуго нису успевали да добију дете, али након лечења у породилишту у Пјонгјангу, његова супруга је родила девојчицу.Родитељи су Ким Џонг Илу послали захвалницу и замолили га да да име њиховој ћерки. Срећан због овог догађаја, Ким Џонг Ил ја је назвао Азалеја по прелепом цвету у Кореји. На њене рођендане слао би јој поклоне.Једног дана, Азалеја му је послала писмо да помогне једној њеној пријатељици, која се осећала потиштено док је губила косу. Потпуно свестан њених унутрашњих мисли, предузео је детаљне мере како би њену пријатељицу довео у Пјонгјанг и пружио јој посебан медицински третман. Њен изглед претворио се у лепу девојку бујне косе, а блистави осмеси засјали су јој на лицу.Чињенице говоре: Председавајући Ким Џонг Ил био је човек хуманих осећања са којима је приступао свим људима, ма ко они били, с топлом и искреном наклоношћу.