УСПЕШНО ПРОБНО ЛАНСИРАЊЕ ИКБР НОВОГ ТИПА

Демократска Народна Република Кореја поново је демонстрирала огроман војни потенцијал успешним лансирањем интерконтиненталне балистичке ракете Хвасонгтхо-17.
Ким Џонг Ун лидер ДНРК руководио је пробним лансирањем ИКБР Хвасонгпхо-17.
Пробно лансирање интерконтиненталне балистичке ракете новог типа Хвасонгпхо-17 стратешких снага ДНРК изведено је 24. марта 111. Џуче (2022).
Међународна политичка ситуација се свакодневно погоршава и основни је узрок свакодневно ескалирајуће војне напетости на Корејском полуострву и око њега и дугорочни изазов за корејски народ и корејску револуцију који произилази из неизбежности дуготрајне конфронтације са америчким империјалистима који изазивају опасност од нуклеарног рата. Ким Џонг Ун је на историјском 8. конгресу Радничке Партије Кореје изнео стратегију развоја одбране оријентисану на Џуче и политику одрживог јачања одвраћања од нуклеарног рата. Организујући и усмеравајући кључне подухвате за јачање капацитета националне одбране за спровођење стратегије и политике, ДНРК има посебан приоритет дат развоју ИКБР новог типа,
Пробно лансирање обављено је у вертикалном режиму лансирања, узимајући у обзир безбедност суседних земаља.
Пројектил, лансиран на међународном аеродрому Пјонгјанг, прелетио је максималну висину од 6248,5 км и прелетео раздаљину од 1090 км за 4052 секунде пре него што је прецизно погодио унапред подешену област у отвореним водама Источног корејског мора.
Пробним лансирањем јасно је доказано да сви параметри система наоружања тачно одговарају пројектним захтевима и да се његов брз рад може научно, технички и практично гарантовати у ратним условима.
Нови систем наоружања којим ће управљати стратешке снаге ДНРК у оквиру плана за изградњу државних нуклеарних снага ће заслужно обављати своју мисију и дужност као моћно средство одвраћања од нуклеарног рата стављања под строгу контролу претњи и изазова нуклеарног рата против ДНРК, преузимајући иницијативу да се носи са било којом војном кризом и брани безбедност земље.
Националне одбрамбене снаге ДНРК поседују огромне војне и техничке способности којима могу да одговоре на било какву војну претњу и уцене и потпуно су спремне за дугогодишњу конфронтацију са америчким империјалистима и одвраћање од нуклеарног рата.
Стратешке снаге ДНРК у потпуности су спремне да темељно обуздају све опасне покушаје војне агресије америчких империјалиста.