СЈАШИ КУРТА ДА УЗЈАШЕ МУРТА

Након стравичних злочина који су почетком маја потресли Србију, почели су оправдани протести грађана незадовољних стањем у земљи, пре свега незадовољних бахатим и безобразним понашањем власти на челу са „великим вођом“, Александром Вучићем.
Нажалост, протести нису усмерени ка правом циљу, тј. рушењу нечовечног и антинародног друштвеног уређења, оличеног у либерално-капиталистичком моделу организације државе и друштва. Уместо тога, испостављени су захтеви ограниченог дејства, који не могу ништа посебно да промене. Ако се укине национална фреквенција двема телевизијама, власт ће наћи друге преко којих ће пласирати своје ретроградне идеје, ако се смене садашњи чланови РЕМ-а, поставиће друге који ће служити њиховим интересима, ако смените једног или два министра, поставиће друге, који ће можда бити још лошији од садашњих.
Не, суштина није у парцијалним захтевима и потезима, суштина је у коренитим променама, које ће као резултат имати стварну владавину народа. То се не може постићи пуким променама буржоаских структура на власти. Сада је на власти СНС, која суштински представља „пресвучене“ Шешељеве радикале и која је у периоду иза нас показала да је потпуно неспособна да влада. Ослања се искључиво на Вучићеве манипулације широким народним масама, које он вешто користи за спровођење партикуларних интереса релативно уског круга људи. Они се богате спровођењем махинација и отворених криминалних радњи. Пошто је покрадено све што је могло да се покраде, на ред су дошла јавна предузећа, а прва на реду је ЕПС. На сцени је приватизација наведеног јавног предузећа, чији епилог ће бити његов прелазак у власништво династије Вучић. То је само почетак. Уследиће сличне приватизације јавних предузећа, за које се процени да ће донети профит садашњој владајућој гарнитури.
Са друге стране, већ су на сцени захтеви да пуно и отворено руковођење протестима преузме у своје руке тзв. „проевропска“ опозиција, што ће се сигурно и десити. Шта можемо да очекујемо у том случају? Мишљења смо, ништа суштински добро. Доћи ће друга буржоаска гарнитура, која ће наставити да се, као и СНС, бори за своје партикуларне интересе. Извршиће одређене козметичке промене, чисто да би „замазали очи“ народу, а уствари ће се наставити пљачка. Подсетимо се чињенице да СНС на власт није дошао због тога што је претходна власт, на челу са Демократском странком, ваљала. Напротив. Такође, сведоци смо да се део те опозиције назива „зелено-лева коалиција“. Ко су међу њима ти тзв. „зелени“ ми не знамо, али одлично знамо да левих сигурно нема. И то је само једна од манипулација којом се служе буржоаске партије. Једину праву леву снагу у Србији представљају партије и организације комунистичке орјентације, а оне нису нити ће икад бити у савезу са партијама и организацијама које заступају интересе либералног капитализма.
Да закључимо. Ако садашња власт буде замењена влашћу тзв. „проевропске“ опозиције, имаћемо на сцени сутуацију коју најбоље описује народна изрека „Сјаши Курта, да узјаше Мурта“. То значи да широким радним слојевима неће бити ништа боље. Окористиће се само мали круг, који ће слепо спроводити интересе крупног капитала. Неће се ништа променити ни када је у питању вршњачко насиље, као и насиље у друштву уопште, јер капитализам је сам по себи насилан. Само збацивање капитализма, система заснованог на профиту и поновно успостављање социјалистичког уређења може донети праве разултате – стварање хуманог друштва по мери човека и за човека. Дрштва у коме је човек врховна вредност, а не новац.
СМРТ ФАШИЗМУ – СЛОБОДА НАРОДУ
ЖИВЕЛА СОЦИЈАЛИСТИЧКА РЕПУБЛИКА СРБИЈА
Извршни секретаријат
Партије Комунисти Србије