СИН ПЛАНИНЕ ПАЕКТУ

Планина Паекту је родни дом председника Ким Џонг Ила (1942-2011). Названа планином предака корејске нације и светом планином корејске револуције, то је највиша планина у Кореји и од памтивека је била ненасељена због неравног  терена и лошег времена. „Први становници“ појавили су се у прашумама касних 1930-их, када је Кореја била под војном окупацијом Јапана (1905-1945). Како је лидерска база антијапанске оружане борбе, која се жестоко водила у пространој манџуријској равници под вођством Ким Ил Сунга, требало да се пресели на планину Паекту, изграђени су тајни логори и штабови Корејске народне револуционарне армије, у долини Собаексу. На овом безименом месту, које је било окружено високим планинама и густим шумама и где вијуга поток Собаек, била је постављена брвнара . У овој малој брвнари 16. фебруара 1942. рођен је председник Ким Џонг Ил. Рођен међу  герилцима, његов живот је од почетка био изванредан; одрастао је носећи одећу прожету димом праха, једући војне оброке и слушајући звук јуриша. Први човек који се огледао у његовим очима била је његова мајка у војној униформи, а он је одрастао међу герилцима. Његово прво игралиште је била планина Паекту. Присећајући се свог необичног рођења и раста са дубоким емоцијама, председник Ким Ил Сунг је написао: То што је Ким Џонг Ил син планине Паекту значи да је рођен у антијапанској револуцији као син нације. Он је син Кореје који је започео свој живот и уздигао се као звезда наше револуције у загрљају антијапанских револуционарних бораца. У данима када се градило ново демократско друштво у земљи, у којој су владали заосталост, сиромаштво и колонијални опстанак након њеног ослобођења  15. августа 1945. године, у данима Корејског рата између 1950. и 1953. године, када је учио на таблама Врховног штаба мистериозне тактике пораза савезничких империјалистичких снага, а у данима када су се многе фабрике и прелепе улице градиле од рушевина после рата под вођством председника Ким Ил Сунга, Ким Џонг Ил је гајио велику амбицију, да одведе Кореју у светлу будућност наслеђујући ствар Ким Ил Сунга.

Период од преко пола века од јуна 1964. године, када је почео да ради у Централном комитету Радничке партије Кореје након дипломирања на универзитету, били су дани када је остварио амбицију. Развио је идеју џучеа, чији је аутор Ким Ил Сунг, као водећу идеологију корејског народа и ере независности, и применио је на све области своје земље, претварајући је у земљу уједињену,у  моћну социјалистичку земљу.

Крајем прошлог века ДНРК је морала да доживи невиђене економске тешкоће и искушења због оштрих економских санкција и блокаде савезничких империјалистичких снага које су јој наметнуте искориштавањем распада неколико социјалистичких земаља и узастопних природних катастрофа. Током периода, који би друге бацио на колена више од сто пута, председавајући Ким Џонг Ил је увек био са људима и војницима. На својим теренским обиласцима он их је охрабривао. Захваљујући његовој оригиналној политици Сонгун, ДНРК је постала војни гигант, опремљен не само најсавременијим средствима за напад и одбрану, већ и ратним одвраћањем које ниједан моћни непријатељ није могао омаловажити, бранио је сопствени стил социјализма и направио чврсту одскочну даску за изградњу моћне социјалистичке земље.