САСТАНАК У АМБАСАДИ КУБЕ


Наша двочлана делегација је 24. марта 2024. године, на позив амбасадора Републике Кубе у Србији Његове екселенције друга Лејда Ернеста Родригеса Ернадеса, учествовала на састанку уприличеном поводом боравка у Србији Хероја Кубе, друга Фернанда Гонзалеса Љорте. Састанак је протекао у отвореној и другарској атмосфери, којом приликом је друг Фернандо Гонзалеса Љорта информисао учеснике састанка са актуелном ситуацијом на Куби, пре свега са потешкоћама изазваним злочиначком блокадом до стране империјалистичке власти у САД. Такође, упознао нас је и са напорима које кубанска влада, на челу са КП Кубе, предузима како би се грађанима Кубе обезбедило све што је потребно за живот достојан човека.
Наша делегација је указала да Партија Комунисти Србије пружа пуну подршку Комунистичкој партији Кубе и кубанском народу у борби за изградњу социјалистичког друштвеног уређења и развој Кубе у складу са потребама њених грађана. Такође, истакли смо да ће наша партија узети учешће у свим активностима којима се изражава солидарност и пружа помоћ Куби.
Овом приликом је друг Лејде Ернесто Родригес Ернадес упознао друга Љорту са до сада оствареним нивоом и резултатима сарадње наше партије са амбасадом Републике Кубе у Србији и са Комунистичком партијом Кубе.
Фернандо Гонзалес Љорт је један од „кубанске петорке“, револуционарних хероја, неправедно затворених у Сједињеним Државама због борбе против терористичких организација које су деловале са територије САД против Кубе. Одслужио је 16 година затвора пре него што је пуштен на слободу.Године 2017. именован је за председника Кубанског института за пријатељство са народима (ICAP). Фернандо је дипломирао међународне односе, а служио је као интернационалистички борац у јужној Анголи између 1987-89.
Друг Фернандо Гонзалеса Љорта, Херој Кубе и директор Института за пријатељство међу народима, је посетио Србију у склопу обележавања 25 година од НАТО агресије на Савезну републику Југославију.
Користимо прилику да још једном захвалимо друговима Лејду Ернесту Родригесу Ернадесу и Фернанду Гонзалесу Љорти на изузетном гостопримству и на жељи да се наша сарадња настави и подигне на још виши ниво.