Састанак представника Комунистичке партије Грчке и Комуниста Србије

На иницијативу Комунистичке пратије Грчке у Београду, 6. фебруара 2014. одржан је састанак представника КП Грчке и Комуниста Србије.
У име КП Грчке састанку је присуствовао друг Елисеос Вагенас – члан ЦК КП Грчке задужен за међународне односе.grckakp1
У име КС састанку су присуствовали: Светозар Маркановић – председник КС, Влада Милосављевић – председник Градског комитета КС Београда Драган Гаћеша – председник Статутарне комисије КС, Властимир Јевтић – члан Председништва КС, Вукашин Пејовић – члан Председништва КС и  – члан ГК КС Београда.grckakp2

ТЕМА РАЗГОВОРА:
•    Узајамно информисање о најважнијим текућим политичким, економским и социјалним проблемима у Грчкој и Србији
•    Ситуација у региону Балкана и у свету
•    Размена мишљења о припреми следећег Саветовања комунистичких и радничких партија Балкана

Друг Елисеос Вагенас је исцрпно говорио о политичким, економским и социјалним проблемима у Грчкој, као и о активностима КПГ у вези са тим. Истакао је да Грчка пролази кроз петогодишњу дубоку економску и политичку кризу у којој су главни губитници радничка класа и други угрожени слојеви грчког друштва. Незапосленост је преко 30 процената, а код младих више од 60 процената. Плате и пензије, као и све раније достигнуте бенифиције у социјалној сфери се стално смањују.
На политичкој сцени у Грчкој, поред постојећих партија ПАСОК и НОВА ДЕМОКРАТИЈА које су се досадашњим радом компромитовале, је дошло до значајног престројавања које се огледа у појави нових политичких странака и на десници и на псеудо левици. Пример за то је јачање псеудолевичарске партије СИРИЗА која је на последњим изборима добила 27 процената гласова бирачког тела и освојила другу позицију у грчком Парламенту. На десници се појавила ултрадесничарска и неонацистичка партија ЗЛАТНА ЗОРА која је, такође, ушла у Парламент.
У таквом политичком распореду снага КПГ има изузетно тешке политичке задатке да као једина истинска партија комунистичко – радничке левице буде једина права опозиција поменутим партијама деснице и псеудо левице.
У припреми предстојећих локалних избора који ће бити одржани у мају ове године КПГ је развила живу активност на повезивању са напредним синдикатима који признају класну борбу. КПГ се повезала са осам синдикалних федерација и 13 територијалних синдиката, као и са Организацијом малих привредника који су у активној борби против монополиста, Организацијом сиромашних сељака, Студентским савезом и Друштвом жена. Сви заједно ће бити организовани под именом НАРОДНИ САВЕЗ. У будућности они треба да се претворе у револуционарни Народни фронт. КПГ ће предводити НАРОДНИ САВЕЗ и учествовати на локалним изборима у 325 општина и 13 региона.
Друг Вагенас је исцрпно информисао о активностима КПГ у припреми и одржавању Сусрета комунистичких и радничких партија света који је одржан у Лисабону крајем прошле године. Ту је посебно скренуо пажњу да и у оквиру комунистичког и радничког покрета у свету постоје неке разлике у приступу класној борби, а које се огледају у неспремности појединих комунистичких партија да се повуче јасна линија разграничења између комунистичко радничке левице и социјалдемократске псеудо левице. Ово питање је још увек остало отворено, јер се у светском комунистичком покрету налазе и неке партије које су напустиле марксизам – лењинизам, комунистичке симболе и прикривено се залажу за „хумани капитализам“. Друг Вагенас је изразио веровање да ће у наредном периоду комунистичке и радничке партије света успети да одбране принципе марксизма и лењинизма као једину идејну основу која мора остати водиља истинском друштвеном прогресу ка бескласном комунистичком друштву.
едно од најзначајнијих питања за које су посебно заинтересоване и КП Грчке и Комунисти Србије везано је за унапређење и повећања ефикасности комунистичких и радничких партија Балкана, а што треба остварити на следећем саветовању које би требало бити одржано у септембру или октобру ове године.
Друг Светозар Маркановић је у име Комуниста Србије кратко информисао о стању у Србији и о активностима КС у вези са тим. Стање у Србији је по свим параметрима много горе него у Грчкој и карактеришу га привредни колапс, робовласнички однос према радницима, социјална беда и хаос на политичкој сцени. У таквој катастрофичној ситуацији у земљи незадовољство угрожених слојева друштва је достигло кулбинацију. И онда следи апсурд да ти угрожени слојеви друштва немају на политичкој сцени праву аутентичну комунистичко – радничку авангарду која би њихово незадовољство постојећим стањем каналисала у организовану политичку снагу. Грађани Србије скоро већ 25 година гласају за неку од буржоаских партија и наседају њиховим лажним обећањима о бољем животу. Са друге стране, у Србији делује неколико парија са комунистичким предзнаком које се међусобно оптужују за грешке из прошлости и које већ деценијама не успевају остварити макар делотворну сарадњу у класној борби, а да и не говоримо о неопходности и императиву отварања пута ка стварању јединствене комунистичко – радничке партије Србије. То је највећи проблем са којим су комунисти у Србији већ деценијама суочени.
Предлажили смо да се предстојећи Састанак комунистичких и радничких партија Балкана, који је планиран за јесен ове године, најозбиљније позабави стањем односа међу комунистичким и радничким партијама у свакој од балканских држава. Треба дефинисати критеријуме који би јасно разграничили револуционарни марксизам – лењинизам од свих модалитета псеудо левице. Тих критеријума би морале да се придржавају све комунистичке и радничке партије у земљама Балкана или у супротном не би могле бити у блоку светског комунистичког и радничког покрета.
Комунисти Србије дају безрезервну подршку активностима КПГ како на унутрашњем плану, тако и на плану активности у међународном комунистичком и радничком покрету. Другим речима, један од најважнијих задатака светског комунистичког и радничког покрета мора остати револуционарни марксизам – лењинизам и јасно разграничен са социјалдемократском псеудо левицом.
КОМУНИСТИ СРБИЈЕ