САОПШТЕЊЕ КП САД ПОВОДОМ УБИСТВА ЏОРЏА ФЛОЈДА

Устаните и протестујте против убиства Џорџа Флојда!

Комунистичка партија САД повезује се са људима из Минеаполиса, тражећи моментално хапшење и гоњење полицајаца одговорних за убиство Џорџа Флоjда.

Застрашујући осмоминутни докази који су обишли цео свет  јасни су и неспорни. Откривају  да је убиство  Џорџа Флоjда  било јавно погубљење од стране полиције. Одбијање да се одмах изврше хапшења разумљиво је изазвало бес у Минеаполису и широм земље. Још једном, „Не могу дисати“ постао је милионски борбени крик. Не сумњајте, протести ће се наставити све док се не постигне правда.

За побуну у Минеаполису нису криви демонстранати, већ систем институционализованог расизма и насиља који дозвољава да се таква зверства догоде у 21 веку. Ова расистичка убиства дешавају се изнова и изнова, “жива и у живој боји”, а најчешће без кривичног гоњења – чудо је да се више побуна није десило.

Неодговорна претња Доналда Трампа да ће „пуцати у пљачкаше“ једнако је презрива колико и предвидљива. С гађењем се сећамо његове претње да ће наредити трупама да гађају имигранте на америчкој и мексичкој граници. Заиста, претње насиљем су редовни део његовог вокабулара. У ствари, он отворено охрабрује полицијске снаге да саме одлучују о животима ухапшених. Трамп је главни разбојник.

Трампова употреба расизма као централног оруђа за организовање завршит ће се тек његовим поразом у новембру. Али земља не може чекати да се позабави епидемијом расистичког насиља. Конгрес, законодавна тела државе, градска већа, раднички лидери, свештенство и представници организација заједнице у свим крајевима широм земље морају се позабавити кризом. Време је за контролу полиције у заједници. У првом реду, неонацисти, ККК и други неофашистички елементи морају бити протерани из полицијских одељења широм земље. Истражите то! Поред тога, нашој земљи је потребна радикална реформа рада полиције.

Повећање рутинског насиља над Афроамериканцима је утицај КОВИД-19 на боје радничке класе у свим аспектима. Они умиру у невиђеним размерама. Они су први који су служили на линијама фронта и као и у сваком рату први су умрли.

Позивамо наше чланове и пријатеље да се на сваки могући начин придруже протестима због правде и да правда за Џорџа Флојда постане део сваке демонстрације која напредује.

Наше срце, молитве и солидарност сежу до породице Џорџа Флојда и самог Флојда који је плакао за својом покојном мајком док му је злочинац у униформи седео на врату. Ми кажемо, устаните и протестујте. Сада се придружујемо милионима који траже правду!