РЕПРЕСИЈА КАПИТАЛИСТИЧКИХ ВЛАСТИ ПРОТИВ РАДНИЧКОГ ФРОНТА ЛЕТОНИЈЕ

Солидаришемо се са Радничким фронтом Летоније који се налази на удару капиталистичке антирадничке власти у Летонији. Објављујемо писмо које смо добили од другова из Радничког фронта Летоније.

Драги другови!

Према одлуци суда, Раднички фронт Летоније (РФЛ) не може да објављује информације на свом сајту и на друштвеним мрежама. Стога вас молимо да нам што више помогнете у ширењу чињеница наведених у овом писму.

Наша организација

РФЛ је организација радничке класе Летоније, која постоји од 2018. Наш главни задатак видимо у повезивању радничког покрета са научним социјализмом на теоријској основи марксизма-лењинизма.

Студије марксизма-лењинизма

Организујемо директне часове Ришког марксистичког круга на руском и летонском језику, где проучавамо фундаментална дела класичних марксистичких теоретичара.

Видео записи лекција у кругу и недељна видео издања „Балтичких вести“ на четири језика објављени су на нашем ИоуТубе каналу. Захваљујући студијама, успели смо да значајно повећамо број наших чланова и подигнемо ниво теоријске позадине чланова организације.

Веб сајт

Наши чланци су доступни на три језика на сајту страдниеки.орг и на друштвеним мрежама (Фацебоок, Инстаграм, Твиттер, ВК, Телеграм).

Новине

Организација издаје новине „Радничка борба“ које се дистрибуирају у фабрикама у Риги и Даугавпилсу.

Заштита споменика ослободиоцима совјетске Летоније.

Са намером да подстакну етничку мржњу, 2022. године, владајући кругови Летоније задирали су у сећање на победу над фашизмом у резултату Великог отаџбинског рата.

Одлучили су да сруше главни споменик Риге — Споменик војницима Совјетске армије — ослободиоцима совјетске Летоније и Риге од немачких фашистичких освајача. Сваке године, 9. маја, до 200 хиљада људи се окупљало код Споменика да прослави Дан победе. Користећи повољну ситуацију коју су створиле власти, до маја су на неким местима у Летонији саучесници фашиста почели да скрнаве совјетске споменике. Због тога су активисти РФЛ-а одлучили да врше ноћно дежурство код Споменика ослободиоцима, штитећи га од вандалских радњи. Касније су власти блокирале приступ Споменику и започеле припреме за његово рушење. Схватајући немогућност да остане по страни, РФЛ је одлучио да заштити споменик ослободиоцима свим расположивим средствима, од којих је један био подношење пријаве Комитету УН за људска права (ХРЦ). УН ХРЦ је 26. августа одлучио да суспендује рушење Споменика за време трајања поступка, али је владајућа класа Летоније сматрала да је ван контроле међународног права и варварски је наставила рушење. Успели смо да учинимо очигледном незаконитост деловања буржоаских власти.

Репресија против РФЛ-а

Летонске власти су почеле прогон РФЛ-а убрзо након што смо поднели пријаву УН-у. Дана 11. октобра 2022. године, члана Савета РФЛ-а, друга Константина Горшкова (држављанин Литваније и један од подносилаца представке за УН ХРЦ) је привела летонска полиција и спровела до границе са Литваном.

Забрањен му је улазак у земљу. Следећег дана на главном државном ТВ каналу ЛТВ-1 појавила се вест о нашој организацији под називом „Круг марксиста – у видокругу Службе државне безбедности“. Национални савет за електронске медије Летоније је 13. октобра, на основу белешке Службе државне безбедности (ВДД), одлучио да блокира веб страницу РФЛ-а на територији Летоније. ВДД је 17. октобра упутио писмо главном тужиоцу Летоније са захтевом да укине Раднички фронт Летоније. Дана 4. новембра, на захтев Тужилаштва, суд у Риги је покренуо грађански поступак против РФЛ, а 14. новембра, током судског поступка, нашој организацији је забрањено да спроводи јавне активности.

Раднички фронт Летоније