ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ КПЈ ОДРЖАНА ЈЕ МЕЂУНАРОДНА СВЕЧАНА КОНФЕРЕНЦИЈА У БЕОГРАДУ

У организацији Координационог одбора комунистичких и радничких партија са простора Југославије (Комунити Србије, СРП Хрватске, ЈКП Црне Горе, СК Босне и Херцеговине, КП Македоније и КПДК Словеније), у Београду је 19.04.2019. године одржана Свечана конференција поводом стоте годишњице оснивања Комунистичке партије Југославије. Свечана конференција је, као што је и Оснивачки конгрес Социјалистичке радничке партије Југославије (комуниста), одржана у хотелу “Славија”, уз чешће делегата партија чланица Координационог одбора и гостију. Из иностранства су скупу присуствовали представници Комунистичке партије Бугарске: Стефан Груев и Соња Груев, Комунистичке партије Грчке: Елисеос Вагенас и Данаи Челми , Немачке Комунистичке Партије: Гинтер Пол, Комунистичке партије Руске федерације: Марија Дробот, Социјалистичке партије Румуније: Георгита Збагану и ЈУГОКОРД-а из Италије: Надер Мухиодин и Марсела Мaспери. Од домаћих гостију скуп  су увеличали представници Комунистичке партије, удружења Савез комуниста Србије, Загребачког удружења антифашистичких бораца, Удружења за истину о НОБ и Југославији, Народног фронта, ЈУ центра “Тито”, као и многи појединци.

Посебно желимо да истакнемо величанствени наступ хора “Браћа Барух”, који својим извођењем песама из НОР није оставио равнодушним никога од присутних.

Кроз излагања представника партија чланица Координационог одбора, указано је на историјске чињенице везане за развој партије и њен допринос борби радничке класе за своја права и допринос у борби против фашизма, као и улогу коју је одиграла у развоју једног хуманог социјалистичког система, створеног по мери човека. Указано је и на трагичне догађаје који су довели до разбијања Југославије и крвавог грађанског рата, који је потом уследио.

У оквиру скупа, положен је венац на спомен плочу оснивача Социјалистичке радничке партије Југославије (комуниста), испред хотела “Славија”, а 20.04.2019. године делегација учесника Свечане конференције, састављена од домаћих представника и страних гостију, положила је цвеће на гроб друга Тита.

На крају Свечане конференције, која је након скоро пуних 30 година окупила комунисте са читавог простора Југославије у великом броју, донето је заједничко саопштење, које преносимо у целости:

KOORDINACIONI ODBOR

komunističkih i radničkih partija sa prostora Jugoslavije

 na svečanoj konferenciji posvećenoj stogodišnjici formiranja KPJ odlučio je da donese sledeće zajedničko saopštenje:

 Pre tačno sto godina, na ovom mestu u hotelu “Slavija”, najhrabriji i najuporniji borci protiv kapitalizma, vođeni revolucionarnim  idejama marksizma-lenjinizma osnovali su Socijalističku radničku partiju Jugoslavije (komunista). Njihova vizija da samo jedna revolucionarna i čvrsto organizovana partija na celoj teritoriji Jugoslavije može srušiti kapitalizam, već posle 26 godina se u praksi pokazala kao ispravna, jer je Komunistička partija Jugoslavije u Narodnooslobodilačkoj borbi i oružanoj revoluciji srušila kapitalizam, porazila fašiste i njihove sluge i počela izgradnju najhumanijeg socijalizma na planeti.

Koordinacioni odbor komunističkih i radničkih partija sa prostora Jugoslavije,  trajno inspirisan vizionarstvom, hrabrošću i upornošću članova KPJ, a naročito partizanske generacije sa maršalom Titom na čelu, obavezuje svoje organizacije da podignu saradnju na još viši nivo, i da se vođeni revolucionarnom marksističko-lenjinističkom idejom i idejom zajedništva naših naroda i narodnosti beskompromisno bore protiv kapitalizma i nacionalizma, koristeći sva sredstva koja im stoje na raspolaganju.

 

Beograd,

  1. 04. 2019. godine.