ПОБЕДА КОРЕЈЕ У РАТУ ПРОТИВ ИМПЕРИЈАЛИСТИЧКОГ ЈАПАНА

Петнаести август је дан од посебног значаја у историји Кореје. На данашњи дан пре 76 година престала је јапанска војна окупација Кореје, што је резултирало њеним ослобођењем. Другим речима, ово је био дан када је Корејска народна револуционарна армија КНРА однела победу у рату против јапанског империјализма. Који су фактори утицали да корејски народ оствари победу?

Први разлог је идеолошка и ментална супериорност Корејске народне револуционарне Армије КНРА и њена вешта стратегија и тактика. Када је започео оружану борбу против Јапана под заставом идеје Џуче, генерал Ким Ил Сунг, командант КНРА-е, веровао је да ће идеолошка и ментална надмоћ војске бити одлучујућа за победу или пораз у рату. Од првих дана рата он је примарну пажњу обраћао на то да своју војску учини групом људи јаке идеологије и вере и навео их је да дају све од себе и да искажу херојску  храброст у великом народноослободилачком рату. Оружана борба против Јапана дала је многе примере који илуструју колико су војници КНРА били јаки у идеологији и вери. Један од бораца је својим телом блокирао непријатељску кутију са експлозивом да отвори пут својој  јединици, а други је себи пресекао језик током непријатељског мучења како би одржао своје револуционарне принципе. Постојала је и једна жена борац која је, иако су јој Јапанци ископали очи током непријатељског мучења, непосредно пре њеног погубљења повикала „Видим победу у револуцији!“ .

Генерал Ким Ил Сунг уложио је велике напоре да ојача КНРА у војску која је била супериорна у погледу стратегије и тактике. Током оружане борбе против Јапана створио је различите герилске тактике-операције узнемиравања иза непријатељских линија, тактику изазивања на истоку и напад на западу, ‘тактику телескопа’ навођења непријатељских јединица на међусобну борбу, концентрацију и расипање снага, концентрисани напад велике јединице и изненадни напад малих јединица, брзи маневар, тактику намамљивања и тактику заседе. Непрестано узнемираван суптилном тактиком корејске герилске војске, непријатељ се жалио да таквих примера борбе  нема у књигама њихове војске о војним вештинама или тактикама.

Други разлог је јединство гериле и народа и дух самопоуздања.  Ким Ил Сунг је слоган „Како рибе не могу без воде, тако ни герилци не могу без народа“ дефинисао као начин постојања и принцип деловања герилске војске. Кад је његова војска ушла у једно село, увек је делила муку и горчину са сељацима, говорећи да је и он син народа – понекад  је цепао  дрво за огрев, а други пут доносио воду за сељане. Сви официри и борци КНРА -е вредност свог постојања повезивали су с народом. Особина јединства војске и народа била је фактор који је омогућио корејским герилцима да изађу као победници у борби чак и без икакве подршке из иностранства. Заповедник Ким Ил Сунг охрабрио је своје људе да сами реше све проблеме настале у герилском рату, подржавајући слоган остваривања корејске револуције властитим напорима. Корејски герилци поправљали су различите врсте оружја и сами су производили бомбу Јонгил и дрвене пушке за арсенале наоружања у шуми.

Дух самопоуздања увео је ново доба стварања нечега из ничега у историји борбе корејског народа за националну независност и представљао је главни духовни фактор у великој победи у њиховом рату против Јапана.

Подвизи Ким Ил Сунга и његових борацау победи над  јаким јапанским империјализмом у тешким условима у 15-годишњем крвавом герилском рату и испуњење циља националног ослобођења Кореје сијаће вечно у историји.