ПАРТИЗАНИ ЈЕДИНИ ИСТИНСКИ САВЕЗНИЦИ АНТИФАШИСТИЧКЕ КОАЛИЦИЈЕ

У последње време се актуелизовало писање о спасеним савезничким пилотима од стране четника. Број се креће од 250 до 800. Где је истина? Амерички историчари Ј. Томашевић и В. Робертс у својим делима тврде да су четници спасли укупно 417 авијатичара, од тога 343 Американца.
Партизани су у Србији спасли 1585 пилота, дакле скоро четири пута више. То значи да су у време највећег англо-америчког прелета преко Србије партизани доминирали, имали већу територију под контролом.
Савезници су знали да четници имају уговоре о сарадњи са Немцима, у њима клаузулу да војно особље држава које су у рату са силама Осовине морају да изруче Немцима. Зато је савезничким авијатичарима саопштавано и показивана им мапа коју територију држе партизани и да по потреби стигну на ту територију а не код четника.
Треба међутим изнети и чињеницу о односу четника према савезницима. Први британски официр капетан Хадсон је преко партизанске територије стигао код пуковника Драже Михаиловића на Равну гору 25. октобра 1941. Донео је и саопштио му поруку своје владе да Југословени треба да се боре за Југославију, а не за ,, Совјетску Русију “. То је значило подршку Михаиловићу и сигнал да крену у свеопшти напад на партизане, што се и десило. Михаиловићу се није допало то што је Хадсон кратко боравио код партизана у Ужицу, због чега је од четничког вође доживео шиканирање, увреде и прогон.
Британског мајора Теренса Атертона и његовог телеграфисту Патрика О’Донована убио је четнички локални командант код Челебића у Босни средином априла 1942. Приликом транспорта заробљених Британаца из Грчке, капетан Лоренс Кристи је побегао из воза и придружио се четницима на Копаонику. Четници су га 1. јуна 1942. године изручили Немцима. Пре тога су им изручили тројицу британских официра. Михаиловић је из Горњег Липова код Колашина ишао у Херцеговину на сусрет са Илијом Трифуновићем Бирчанином у Зимоњића кули 22. јула 1942. Британци су открили тај потез, па су послали свог обавештајца Парола да пронађе Михаиловића. Парол се спустио 26/27. јула 1942. код Невесиња. Четници су га пронашли и убили.
Черчил је 1944. изјавио у британском парламенту, да је разлог због које је прекинута подршка Михаиловићу тај што овај није водио рат против Немаца и што је имао договоре са њима ( стр. 17 извештаја бр. 128, Матесона из 1977. године, Колеџ РВ САД ).
После Другог светског рата, непријатељи више нису били фашисти, наступа период хладног рата и опасност од ширења комунизма те Американци опраштају Дражи отворену сарадњу са Немцима и додељују му орден. Орден је употребљен као средство у хладном рату између блокова, а пилоти су ту узети само као згодан изговор.
Остаје ипак чињеница да су југословенски партизани, предвођени комунистима, били једини истински савезници антифашистичкој коалицији током Другог светског рата, а четници су остали једини истински савезници фашиста.