НАЈДРАГОЦЕНИЈЕ НАСЛЕЂЕ КИМ ИЛ СУНГА

Идеја џучеа је идеологија водиља социјалистичке Кореје која је имала и има велики утицај на развојну еру и обликовање судбине корејског народа. Ово идеолошко и практично богатство може се назвати најдрагоценијим наслеђем Ким Ил Сунга (1912-1994), вечног председника Демократске Народне Републике Кореје, завештаног корејском народу и прогресивним народима света. Идеја џучеа, на основу научног разјашњења да је човек господар света и да игра одлучујућу улогу у преображавању света, показује пут масама људи, покретачкој сили историје, да обликују своју судбину, сопственим напорима. Председник Ким Ил Сунг је аутор идеје џучеа у току практичне борбе за победу корејске револуције, а не у току чистог академског истраживања за стварање идеолошког и теоријског система. Средином 1920-их, када је Кореја била под јапанском војном окупацијом (1905-1945), Ким Ил Сунг, који је у тинејџерским годинама кренуо на пут револуционарне борбе за своју земљу и суграђане, аутор је идеје џучеа у курсу напипавајући пут корејске револуције. И он је ову идеју у потпуности применио на корејску револуцију на темељан начин у дуготрајном току револуције. Под заставом идеје џучеа, корејски народ је изашао као господар независне земље из колонијалног ропства и изградио социјалистичку државу која је независна у политици, самоодржива у економији и самостална у националној одбрани. Суштинска компонента идеје џучеа је теорија и метод руковођења које би масе требало да подржавају у револуционарној борби и изградњи земље како би се створила сопствена судбина. До сада су дела председника Ким Ил Сунга, библиотека идеје џучеа, преведена на преко 60 језика и дистрибуирана у преко сто земаља света. Бројне истакнуте личности капиталистичких земаља, фасциниране енциклопедијским размишљањима садржаним у његовим делима, постали су ватрени заговорници идеје џучеа. Шухачи Иноу, бивши генерални директор Међународног института за идеју џучеа и добитник Међународне награде Ким Ил Сунг, посветио се давању публицитета идеји џучеа и стварности ДНРК. Када су га неки људи критиковали да проучава само ДНРК, а не Јапан, рекао је: ,,Ти људи нису забринути за Јапан и његову судбину. Зашто мисле да је идеја џучеа ограничена на ДНРК? Идеја џучеа је идеја коју би сви, без изузетка, требало да науче и идеологија човечанства и света, иако је настала у ДНРК.” Заговорници идеје џуче сматрају да је идеја енциклопедијска идеологија, применљива на све узрасте са вечним животом.

У лето 1985. у Француској је објављена књига под називом Речник филозофске критике. Ова књига анализира и процењује идеологије које преовладавају у неколико земаља света у складу са мишљењем писца. Међутим, само запис који се односи на џуче идеју не садржи ништа што критикује ову идеологију. У ствари, свет је дуго саосећао са идејом џучеа. На Дан сунца (15. априла) 2012. године, поводом стогодишњице рођења председника Ким Ил Сунга, одржан је Светски конгрес о идеји џучеа у Пјонгјангу, главном граду Демократске Народне Републике Кореје, домовини идеје џуче.  Групе за проучавање идеје џучеа спроводе своје активности проактивније у оквиру добро повезаног система, у распону од националних група до континенталних организација, у чијем центру је Међународни институт идеје џуче, а број заговорника идеје расте.

Идеја џучеа, најдрагоценијеје  наслеђе председника Ким Ил Сунга, заувек ће сијати заједно са победничким напредовањем у циљу глобалне независности.