НАСИЉЕ БУРЖОАСКЕ ВЛАСТИ НАД ГРЧКИМ КОМУНИСТИМА

Комунисти Србије подржали другове из ККE.

Забрана владе НД није успела. Демонстранти ККЕ стигли до америчке амбасаде.

Побуна студената на Политехничком универзитету у новембру 1973. године, уз подршку радника и грађана Атине, био је један од пресудних догађаја који је довео до свргавања војне хунте под вођством САД-а у Грчкој (1967-1974), ове је године обележен вишеструким догађајима поштујући све протоколе здравствене заштите против пандемије. Политехнички устанак резултат је дуге борбе ККЕ и КНЕ у условима илегалности, док је хиљаде бораца ККЕ и КНЕ затворено, прогнано и мучено од варварског режима хунте.

Од тада, сваке године 17. новембра, широм Грчке одржавају се масовни антиимперијалистички маршеви, чији је врхунац марш који се завршио испред америчке амбасаде у Атини. Митинг 17. новембра преноси поруке „САД напоље – НАТО напоље“ и „хлеб-образовање-слобода“, које су биле слогани политехничког устанка, али такође изражавају савремену борбу народа против умешаности Грчке у америчко-НАТО империјалистичке планове, као и захтеве радника и људи за правима на рад, образовање, здравство, индивидуалне и синдикалне слободе. Буржоазија, њене владе и савезници САД-а и НАТО-а сматрају да је овај садржај милитантне комеморације политехничког устанка врло узнемирујући. Ове године, влада Нове Демократије, ескалирајући ауторитаризмом и репресијом, забранила је антиимперијалистичке демонстрације и свако окупљање више од троје људи широм земље, под изговором да би марш био здравствена „темпирана бомба“ због пандемије КОВИД-19 . Лицемерје владе је огромно, јер је она једина одговорна за свакодневне здравствене „темпиране бомбе“ у јавном превозу, на радним местима и у школама. Даље, она сноси одговорност са претходном владом СИРИЗА-е за трагичне недостатке у систему јавног здравља током пандемије. ККЕ, ПАМЕ и радни људи већ су доказали Првог маја, и у десетинама других случајева, да могу прилагодити класну борбу у пандемијским условима и да поштују све здравствене протоколе које су поставили научници, много боље од саме владе.

ККЕ, као и десетине синдиката, студентских удружења и других масовних организација, осудили су владин ауторитаризам и појаснили да ће се одржати комеморација борцима, поштујући све здравствене мере, и да ће покушај владе да забрани марш пропасти. Од посебне је важности да је чак и Синдикат судија и тужилаца издао изјаву у којој је владина одлука окарактерисана противуставном и позивао је да је укине. У подне, 17. новембра у Атини, демонстранти са транспарентима и заставама ККЕ успели су да пркосе ауторитарној и антидемократској одлуци владе, спроводећи марш који је стигао испред америчке амбасаде, која је била окружена полицијским аутобусима и јаком полицијом за нереде. Генералног секретара Комунистичке партије Грчке Димитриса Куцумбаса, демонстранти су поздравили аплаузом и положили венац на месту где је полиција мучила борце током војне диктатуре. Д. Куцумбас је у свом говору рекао следеће: „Поруке политехничког устанка су благовремене. Пароле„ САД напоље “,„ НАТО напоље “,„ Хлеб, образовање, слобода, рад и здравље “, и даље дубоко покрећу грчку омладину и грчки народ који се бори данас и сваког дана против текуће антипопуларне политике. Неприхватљиво је користити изговор пандемије за предузимање реакционарних антипопуларних мера за забрану обележавања догађаја политехничког устанка са симболичним карактером који имају ове године. Одлука грчке полиције по налогу владе, забранити свако окупљање више од 3 особе, посебно данас, неприхватљиво је, антидемократски, неуставно и осуђено од читавог политичког спектра земље. Чак и присталице Нове Демократије и КИНАЛ-а су захтевале укидање ове забране. Грчки народ, без обзира на опасности од Ковида-19 зашта је одговорна влада, која током свих ових година није предузела све потребне мере, на страни је оних који се свим срцем боре за права радника, на улицама Атине, на улицама широм Грчке. Због тога ће политехнички устанак живети вечно “.На питање новинара о демонстрацијама ККЕ испред америчке амбасаде, одговорио је:” То је симболичан гест младих Грка – као што видите, постоји велики број грађана – који је против америчког империјализма, против онога што је наша земља претрпела због политике САД и НАТО-а” . ККЕ осуђује варварски ничим изазван напад полиције  Касније поподне, док је скуп ККЕ организовано остао у центру Атине, посматрајући све мере здравствене заштите, полиција је спровела ничим изазван напад палицама, сузавцем, воденим топовима и шок бомбама. Полиција није оклевала да нападне посланике ККЕ, истовремено повређујући демонстранте и настављајући десетине хапшења. ГС ККЕ, Димитрис Куцумбас, који је био на челу скупа заједно са осталим руководиоцима ККЕ, оштро је осудио варварску репресију и затражио хитно пуштање свих ухапшених.