КОНСТИТУИСАНА ОПШТИНСКА ОРГАНИЗАЦИЈА КОМУНИСТА СРБИЈЕ У ЉИГУ

20150620_202142

На дан 20.06.2015.године је одржана конференција на којој је конституисан општински комитет Комуниста Србије у Љигу. Након отварања конференције којој је присуствовало око педесет људи, председавајући Мирослав Спасојевић је након отварања конференције поздравио све присутне а нарочито госте:

Светозара Маркановића председника Комуниста Србије,

Драгана Гаћешу председника статутарне комисије КС,

Властимира Јевтића члана Председништва ЦК КС и

Дејана Јовановића кандидата за члана ЦК КС.

Присутни су прихватили да дневни ред конференције буде:

Конситуисање општинског комитета Комуниста Србије у Љигу што је Конференција једногласно усвојила. Затим је добио реч председник КС Светозар Маркановић, који је у свом кратком излагању поздравио пристутне другове и другарице и пожелео им успешан рад у име Партије КС.

20150620_202334

Упознао је присутне са програмским опредељењима Партије у оквиру чега је дао кратак опис негативних токова на простору Југославије и Србије који су почели разбијањем СКЈ на 14.Конгресу, а затим и СФРЈ у крвавом грађанском рату са великим људским жтрвама, огромним материјалним губицима на простору читаве Југославије, а нарочито у Бих и Србији и стварањем марионетских државица од бивших република СФРЈ које служе интересима Западаних страних сила.

Свима нам је позато садашње жалосно стање у коме се данас налази држава Србија којој је за протеклих 30 година привреда потпуно уништена са огромним бројем незапослених и обесправљених радника, сељака и грађана, осим тајкуна и лопова. Све политичке партије које данас фигурирају на јавној политичкој сцени, парламентарне и ванпраламентаране, заправо су у служби страних господара које се залажу за Европску Унију, а прикривено и за улазак у Нато пакт. Другим речима, све те партије делују са позиција одбране пљачкашког дивљег либералног капитализма и служе страним господарима. Једина алтернатива поменутим партијама могу бити само Комунисти који се боре за рушење капитализма и за стварање просперитетне и социјано-праведне социјалистичке државе ослобођене грешака из прошлости. За такву државу треба да се боре сви грађани Србије који су у протеклих 30 година сведоци суноврата у коме се Србија налази и који треба да се придруже Комунистима у борим за заустављање негативних токова у свим областима живота.

Комунисти Србије већ годинама покушавају да уједине неколико малих комунистичких партија које у данашњим условима тако расцепкане не остварују готово никакав утицај на друштвене токове у Србији. Зато је данас императив ујединити све комунистичке партије у Србији и обезбедити подршку радника, сељака, омладине, пензиоера и свих грађана који су наклоњени Комунистима како би се уједињеним снагама зауставио суноврат у коме Србија данас живи и отворила перспектива за истински друштвени прогрес у интересу свих грађана Србије. За извршење таквог величанственог задатка треба да се ангажује и општинска организација КС у Љигу.

20150620_204841

Председник статутране комисије КС друг Драган Гаћеша у свом излагању је поздравио присутне и укратко их упознао са правима и обавезама које прописује Статут КС. Нарочито је нагласио да Комунисти Србије чувају идејну чистоту Партије и доследено спроводе програмска начела Партије на свим нивоима, укључујући општинске комитете и све чланове партије као што је општинска организација КС у Љигу.

Нарочито је скренуо пажњу да Комунисти Србије у свом практичном дневно-политичком деловању своју идејну чистоту бране тако што ће се увек јасно разграничавати са деловањем оних појединаца међу комунистима који су склони, свесно или несвесно, пактирању са туђим идејним концептима као што су сви модалитети грађанске и националистичке деснице и социјалдемократске псеудо левице. То ће бити могуће ако се Комунисти придржавају моралних и идејних начела чије исходиште је револуцинарни Марксизам и Лењинизам.

Друг Властимир Јевтић члан ЦК КС је у свом кратком излагању скренуо пажњу на један од изузетно важних задатака свих комуниста у Србији без обзира у оквиру које фракције данас делују да је крајње време да се комунисти коначно дозову памети, односно да без уједињења тешко да можемо остварити неки значајнији друштевени утицај. Зато једновремено оргранизационим и кадрвоским јачањем појединачних партија морамо приступити све плодоноснијој конкретној сарадњи како бисмо што пре створили друштвену климу која би ишла у прилог идејама за које се ми Комунисти залажемо.

20150620_210039

Друг Мирослав Спасојевић новоизабрани предесдник општинског комимтета КС у Љигу у свом излагању је као одличан познавалац садашњег политичког, економског, социјалног и општег стања у Љигу дао сликовито упоређење Љига у периоду социјализма и Љига данас, из кога се сликовито види какав суноврат је доживео Љиг падом социјализма у свим областима живота. Слична оцена важи и за већину општина у Србији. Примера ради за време СФРЈ у привреди Љига било је запослено 4600 радника, а данас у тој истој капиталистичкој привреди ради 180 људи, од којих 126 не прима плату. Од 1990. Године почела је пљачкашка приватизација која је уништила привреду Љига. Уништене су фабрике као што су Ливница, једина фабрика кандираног воћа у Европи, земљорадничка задруга, предузеће Сувобор, хотел Љиг итд.

Полазећи од описаног, готово катастрофичног стања, треба дефинисати шта ће новооснована организација КС понудити грађанима Љига као приоритете свог деловања у области привреде, обнављања инфраструктуре Љига и околних села и унапређења живота у свим областима. Сматрамо да је питање солидарности међу људима која је у протеклом периоду била значајно запостављена, врло важно питање којим се морамо бавити. Неопходно је обезбедити просторије у којима ће се окупљати комунисти и симпатизери. Такође је предложио да представници свих села из општине Љиг буду у саставу комитета. Када је реч о задацима који имају апсолутни приоритет, онда је свакако на првом месту стварање једног здравог и снажног језгра Комуниста Србије у Љигу, како бисмо били у стању да што пре помогнемо осиромашеним и неорганизованим грађанима. Морамо поћи од тога да ће највероватније локални избори бити ајем ове или почетком идуће године за које морамо бити благовремено оспособљени и организовани. Све што будемо радили мора бити у функцији побољшања живота грађана Љига, али и целе Србије. Морамо оштро и аргументовано критиковати све слабости ненанродне власти коју данас чине представници свих парламентарних партија. Једина алтернатива овим ненародним партијама треба да будемо, ми Комунисти, наши симпатизери и сви незадовољни грађани, како бисмо зауставили суноврат и усмерили друштвене токове ка бољитку, како у Љигу тако и у читавој Републици Србији.

Конфернција је једногласно изабрала Општински комитет Комунста Србије у Љигу од 14 чланова.

За председника је изабран друг Мирослав Спасојевић-Ћоса,

За потпреседника је изабарн друг Радован Живановић-Рака,

За благајника је изабран друг Вукосав Дашић-Вуле.