КОМУНИСТИ СРБИЈЕ УЧЕСТВОВАЛИ У ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ЛАЈКОВЦА

VlajkoКомунисти Србије у оквиру манифестације “Дани Лајковца” 17.септембра 2015.године били су најбројнији гости “Удружења Југословена Лајковац”.

Поводом Дана ослобођења Лајковца, Властимир Јевтић-Влајко, председник “Удружења за очување традиција и успомена на Југославију” и “Секције Прве Пролетерске Бригаде” са својим сарадницима као домаћинима уз покровитељство председника општине Живорада Бојичића и његовог заменика, са бројним гостима уз звуке химне “Хеј Словени” и дизања заставе СФРЈ на јарбол испред Дома културе означен је наставак традиције обележавања значајног историјског датума за ово место у Колубарском крају Србије.

Mлада девојка Јасмина Новаковић уз личну пратњу свога дечка Радована Цукића, обоје из Аранђеловца имала је част да подигне заставу СФРЈ на јарбол која се читавог дана виорила испред дома културе. Овај догађај пратила су и локална средства информисања, а после тог чина из протокола прешло се у салу “Градске куће Лајковац”.

После краћег излагања Властимира Јевтића који је подсетио на историјске догађаје НОБ-а 1941-1945. и херојске битке “13. Пролетерске – Раде Кончар” под командом народног хероја Милана Жежеља за ослобођење Лајковца и околине на њеном путу до Београда, скупу се прво обратио председник општине Живорад Бојичић. У свом излагању одајући признање Властимиру Јевтићу да се поштује та традиција и да то морају знати наше млађе генерације које долазе иза нас, да би се запамтила наша славна прошлост 20.века и Југославија која је била узор многим земљама у свету које су се ослобађале од колонијалног ропства страних завојевача.

Devojka

После његовог излагања од гостију први се јавио за реч Председник ЦК КС, Светозар Маркановић који је истакао да је задовољан излагањем друга Властимира Јевтића да се Удружење Југословена из Лајковца не декларише као скуп Југо носталгичара, већ као активни борци за реинтеграцију Југославије и да ту идеју подржава Партија Комунисти Србије, док остале странке и партије на политичкој сцени Србије не подржавају. “Међутим, наша садашња политичка ситуација, не само у Србији, него и у осталим Републикама са простора СФРЈ је више него очајна, не само у политичком већ и у економском, социјалном, правном и да не набрајам даље. Доживели смо морални суноврат читавог друштва и грађански рат. Ми комунисти, нажалост, смо разбијени у више фракција и не представљамо никакву снагу да бисмо се наметнули широким масама народа који је незадовољан постојећим стањем. Морам рећи да се ми Комунисти Србије стално обраћамо свим тим фракцијама са позивом на уједињење у јединствену партију која би се тада могла наметнути широким народним масама као авангарда. Борачка организација и удружења леве оријентације морала би препознати ко су прави Комунисти и да би требали да се прикључе том строју. Неоспорно је да је потребно памтити нашу славну прошлост, али не може се садашња ситуација бременита многим проблемима гурати под тепих. Да ми сада гурамо главу у песак као ној и да препустимо некоме другом да иза нас то решава, а сваки дан је нам је све горе. Дакле, треба се активно укључити у борбу против либералног капитализма и глобализације коју намеће Запад, као и ова тренутна избегличка криза за коју је крива Америка као водећа сила Западног света”.

Запжено излагање поднео је и Зденко Дупланчић, Председник СУБНОР-а општине Савски Венац и члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије, који је нагласио да се поново буди фашизам у Европи па и код нас на простору некадашње Југославије који смо ми Партизани уз помоћ савезника победили, али га нисмо потпуно уништили. Рекао је да је Пера Рајић из Загреба послао телеграм и честитао Лајковцу Дан ослобођења у име “Секције 13. Пролетерске”.

Такође Милан Сурла, представник Секције 6. Личке Ударне Бригаде из Београда, нагласио је да се не може заборавити наша славна партизанска борба против немачког окупатора и њихових помагача домаћих издајника у којој су животе дали 1.700.000 људи.

Гост из Костолца, Петко Поповић је такође поднео запажено излагање које се односи на чување традиција из НОБ-а којим поводом је сакупио доста експоната из тог периода и направио прави мали музеј који би сви овде присутни требало да посете.

Госте из Барајева је предводила Мира Лукић и пренела поздрав градоначелнице Бранке Савић која није могла доћи због заказане седнице у општини, као и поздраве председника Борачке Организације Барајева. У свом излагању је истакла да је пријатно изненађена ангажовањем “Удружења Југословена из Лајковца” и залагањем општинских органа Лајковца да се сачува традиција и сећања на нека прошла много боља времена.

На крају после краћег обраћања Раке Мандића председника Комунистичке Партије Лазаревца, овом скупу се у име Литерарне секције “Удружења Југословена” као њен члан представио рециталом “Разбијање СФРЈ” Властимир Јевтић и уз аплауз је завршена ова академија.

Након тога се приступило полагању венаца палим партизанским борцима. Венце на железничкој станици су положили “Удружење Југословена Лајковац”, “СУБНОР Савски Венац”, “Секција 6. Личке Ударне Бригаде”, “Комунисти Србије” из Љига и “Комунисти” Лазаревца. У ложионици на спомен обележје венац су положили “Југословени Лајковца” као и на стадиону “ФК Железничар” где је подигнута спомен плоча фудбалерима који су 1941.године отишли у Партизане.

Овај Дан ослобођења Лајковца завршен је другарски ручком са гостима у хотелу “Лајковац”.

 

Председник Удружења Југословена из Лајковца,

Властимр Јевтић-Влајко