Историјски говор Ким Џонг Уна “О оријентацији садашње борбе за нови развој социјалистичке изградње” Пјонгјанг, 30. септембра (КЦНА)

– Ким Џонг Ун, генерални секретар Радничке партије Кореје (ВПК) и председник Државних послова Демократске Народне Републике Кореје, одржао је историјски говор о политици “О оријентацији садашњe  борба за нови развој социјалистичке изградње ” на другом дану заседања  5. седнице 14. Врховне народне скупштине ДНРК . У говору је Ким Џонг Ун честитао  десетинама милиона људи који воде неуморну радну борбу за нову велику победу са чврстим поверењем у социјализам . Затим је поставио административну политику републичке владе за снажно покретање новог развоја социјалистичке изградње у стално променљивим субјективним и објективним ситуацијама. Рекавши да је изградња корејског  социјализма  напредоваола са великим Кимилсунгизмом-Кимџонгилизмом као смерницама ушао у фазу епохалног развоја свеобухватног отелотворења корејског  државног принципа са  8. конгресом РПК као повод, прегледао и анализирао позитивне промене  у свим областима, укључујући политику, економију, културу, националну одбрану и спољне односе. Упркос неповољном окружењу и потешкоћама, моћ јединственства  Партије и народних маса, покретача социјалистичке изградње, додатно је повећана захваљујући доследној, дубинској и динамичној борби Радничке  Партије Кореје и државе за повећање покретачке и унутрашње снаге. У току темељног отелотворења принципа  наше партије  као основног политичког модуса у социјализму, приврженост народу се очигледно показала у државним пословима, а начин рада и стил службеника су значајно побољшани, што је резултирало продубљивањем поверења људи у Партију и државу и у јачање њиховог патриотског ентузијазма и активности, рекао је он и наставио: Посебно се вредна традиција јединства армије и народа непрестано настављала и консолидовала се као непобедива  јер  Народна армија брани народ нештедимице проливајући зној патриотизма и остајући верна својој револуционарној обавези пружања  помоћи људима под вођством Партије. Наша омладина, наследници револуције, ојачала је у свом духу и међу њима влада врели ветар волонтирања у тешким и напорним областима. Ово је веома важно достигнуће које је социјалистичкој изградњи додало велику виталност. Таква политичка достигнућа која обећавају трајну побједу и светлу будућност социјалистичке изградње постају огромно охрабрење и велики понос за нашу Партију и државу.  У области економске изградње велике операције снажно су промовисане да драстично ојачају металну и хемијску индустрију, кључни стубови самоодрживе економије, велики грађевински пројекти великих размера динамички су померани напред и продубљени су напори да се доведу до иновативног побољшања  у различитим областима попут пољопривреде, изградње земљишта, управљања градом, науке, образовања и јавног здравља. Као резултат  тога, постигнута су достигнућа која представљају корак напред у подржавању просперитета и развоја земље.

На пољу националне одбране дао се подстицај да се обезбеди стабилна контрола нестабилне војне ситуације на подручју Корејског полуострва и да се развије моћан нови систем наоружања способан да темељно обузда војне потезе непријатељских снага. Можемо бити сигурни у моћ наше Партије и државе која снажно отвара пут за победу социјализма из нашег ултрамодерног оружја које се развија изузетно великом брзином и из одбрамбених карактеристика  Народне армије и снаге безбедности које расту из дана у дан. Независна спољна политика наше Републике која заступа правду и истину и имплицира темељите практичне способности има пресудан утицај на међународну политичку арену, а наша држава ужива све већи спољни углед. Све у свему, можемо бити поносни на наш  социјализам који је динамично напредовао у орбити свог развоја са новом већом виталношћу ослањајући се на покретачку снагу која се стално консолидује. Ким Џонг Ун је прецизирао политичке задатке са којима се сада суочава републичка влада. Најважнији задатак који стоји пред републичком владом, како је свечано проглашено на  8. конгресу наше странке, је доказати нови развој наше стилске социјалистичке конструкције са значајним достигнућима и практичним променама које су људи чекали и поздрављали од прве године спровођења петогодишњег плана, рекао је он, позивајући на даље јачање народне природе на свим пољима државних послова, уклањање свих ствари које нису револуционарне, не милитантне и заостале и доносећи свеже иновације, смело стварање и сталан напредак на свим пољима социјалистичке изградње. Важан задатак за који би републичка влада требало да се чврсто придржава је да настави да улаже напоре у јачање политичке и идеолошке моћи нашег социјализма у стилу, рекао је он. Наша политичка и идеолошка моћ која има језгровито јединство Партије и народа представља вишу силу својствену Џуче Кореји и постаје одлучујући фактор који промовише нови развој социјалистичке конструкције, рекао је он, наглашавајући потребу да се разоткрије рад учвршћивање принципа „људи на првом месту“ као политичке климе и друштвених обичаја наше државе на садржајнији и сврсисходнији начин.

Он је рекао да је при организовању и извршавању свих послова важно темељно одржати принцип давања приоритета интересима обичних радних људи и решавање питања ослањајући се на добровољни ентузијазам и активну креативност народних маса. Пажњу на неговање популарног стила рада својственог РПК -у међу званичницима који руководе спровођењем политике Партије и државе и на сталном спровођењу образовања, контроле и бескомпромисне борбе како би се спречило упражњавање било каквих непопуларних радњи. Позивајући на добро обављање посла којим се потиче наше начело прве државе и свеобухватно га утеловљује у целом друштву, појаснио је питања за даље јачање политичког и идеолошког положаја социјализма, укључујући пружање одговарајућих смерница за све грађане да покажу племенитост и личност како доликује људима  моћне земље у свим аспектима свог обичног рада и живота.

Он је разрадио политичке задатке за снажно промовисање независног и свеукупног развоја државне економије.  Подвукао  је потребу да се створи прилика за епохални заокрет у социјалистичкој изградњи постављајући је као хитан задатак пре времена како би се осигурало да државна економија пређе на независни и свеукупни развој и организовањем моћне борбе. Републичка влада треба правилно поставити државне планове за независни и свеукупни развој националне економије и снажно их промовисати, стварајући зреле услове за њихово остваривање на сопствену иницијативу и пружити одговарајуће смернице пољима и јединицама које остају за њима могу јасно поставити дугорочне циљеве и фазне планове да своја поља поставе на светски ниво и да их истрајно спроводе, рекао је он. Питање које тренутно захтева приоритетно решавање у економском раду је да се обезбеди задовољавајућа производња и снабдевање сировинама и другим материјалима, снагом и опремом, рекао је он, истичући потребу да се чврсто одржи принцип давања предности развоју металске индустрије и хемијску индустрију, које представљају основна производна поља у снабдевању сировина главним областима националне привреде, над укупним економским развојем. Он је подвукао потребу да се опрезно предузму економске и техничке мере како би се производња наставила на високим стопама у великим железарама, челичанама и рудницима гвожђа и истовремено и динамично напредовати у проширењу капацитета и модернизацији у сектору металуршке индустрије за подмиривање државне потражње за гвожђем и челиком у блиској будућности. Он је указао на детаљне задатке за хемијски индустријски сектор који би требало да динамички покрене рад на успостављању хемијске индустрије Ц1 који се води усред великог интересовања и очекивања целе земље под научно-техничком гаранцијом, да развије основну хемикалију на бази глауберита индустрији, остварити производњу папира и влакана са трском и убрзати рад на коришћењу мрког угља као главне сировине хемијске индустрије и посао на реализацији домаће производње катализатора.

Он је анализирао тренутну међународну политичку ситуацију и подвукао потребу да се област задужена за спољне послове проактивније и позитивније носи са догађајима који се стално мењају. Рекавши да сада не постоји неколико озбиљних криза и изазова са којима се свет суочава, али темељна опасност долази од високих и произвољних пракси САД-а и њихових вазалних снага које уништавају темеље међународног мира и стабилности, напоменуо је да тренутна међународна ситуацију углавном карактерише чињеница да се закомпликовала јер се структура међународних односа свела на структуру “неохладног рата” због једностране спољне политике Сједињених Држава која је обликовала блок. Истичући да САД остају потпуно непромењене у изношењу војних претњи и вођењу непријатељске политике према ДЛРК -у, али при томе користе лукавије начине и методе, што доказују дела која је учинила у протеклих осам месеци од настанка своје нове администрације , рекао је да САД рекламирају “дипломатски ангажман” и “дијалог без предуслова”, али то није ништа више од ситног трика за превару међународне заједнице и скривање њених непријатељских поступака и продужење непријатељске политике коју су водиле сукцесивне америчке администрације . Он је задужио област задужену за спољне послове да се концентрише на пружање тактичких мера за темељито спровођење стратешке политике владе ДЛРК према САД на основу строгог проучавања и анализе става садашње америчке администрације према ДЛРК, перспективама САД политичку ситуацију и стално променљиву међународну равнотежу снага у оквиру њихових корелација. Он је позвао област задужену за спољне послове да уложи примарне напоре у рад на чврстој заштити суверенитета земље и њених независних развојних интереса, док се проактивно носи са међународном политичком ситуацијом и окружењем које постаје све нестабилније. Он је потврдио да ће влада ДЛРК -а као и увек развијати добросусједске односе са свим земљама у свету које поштују њен суверенитет и према њему су пријатељски настројене, те ће испунити своју одговорност и улогу у борби за очување мира и стабилности Корејског полуострва. Рекавши да сви људи у земљи своју судбину у потпуности поверавају Републици, сматрајући је као ону која осигурава њихов вредан живот, приметио је да је тако велико поверење најдража и највреднија имовина коју поседују ВПК и влада ДЛРК. је најсветија и најславнија обавеза коју смо преузели пред десетинама милиона грађана земље да оправдамо поверење. Свечано убеђујући гвоздену вољу ВПК -а и владе ДПРК -а да остану безгранично лојални великом народу и учине све што је у њиховој моћи да испуне своју важну мисију и одговорност, он је ватрено апеловао на све да се труде за просперитет велике земље ДЛРК, за срећа и благостање великих људи и за нови развој социјалистичке изградње у корејском стилу под уздигнутим слоганом “Народ је Бог”, јединственим јединством и самопоуздањем. Важан говор о политици који је одржао на седници је непролазни програм који снажно убрзава развој социјалистичке конструкције у корејском стилу уносећи велику виталност и храброст у свенародну борбу за постизање циљева за победу постављених на 8. конгресу ВПК и побољшање борбене ефикасности државних органа власти на свеобухватан начин. Пуни текст историјског говора о политици биће објављен и дистрибуиран међу партијским организацијама и организацијама радних људи, органима народне моћи, органима оружаних снага, судским и тужилачким органима и органима јавне безбједности на свим нивоима и органима надлежним за јужнокорејске и спољне послове .