ИНФОРМАЦИЈА СА 17. ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ САСТАНКА КОМУНИСТИЧКИХ И РАДНИЧКИХ ПАРТИЈА ОДРЖАНОГ У ИСТАМБУЛУ ОД 30.10 ДО 01.11.2015. ГОДИНЕ

Internacionala

20151031_110459

Седамнаести интернационални састанак комунистичких и радничких партија одржан је у Истамбулу од 30.10 до 01.11.2015. године. Састанку је присуствовало 104 делегата, представљено је 58 комунистичких и радничких партија из 48 земаља света.

Састанак је одржан током парламентарних избора у Турској, на којима је учествовала и КП Турске, под огромним притиском и терором од стране актуелне власти. Сви делегати су присуствовали предизборном скупу КП Турске и дали подршку предизборној кампањи.

Dejan1

Партије које су учествовале на састанку информисале су о својим активностима и напретку комунистичког покрета у њиховим земљама, као и о пробелемима са којима се суочавају. Интересантно је да су сви делегати означили САД и водеће земље ЕУ као глобалне силе које угњетавају народе и радничку класу широм планете. Говорници су изразили своју забринутост због ескалације сукоба, прогона и забрана према комунистичким партијама и комунистима од стране капиталистичких власти, као последње у низу је и убиство председника КП Парагваја, које су извршиле влада и тајна служба те земље. Одговорност комунистичких и радничких партија је да ојачају класну борбу. Учесници су дали посебан значај борби против мера штедње, посебно јер не погађа буржоазију него осиромашену радничку класу, коју треба мобилисати у правцу класне конфронтације.

Изражена је забринутост због размимоилажења унутар комунистичког покрета, као и раскола и неједниства међу комунистичким партијама у појединим земљама и истакнута је потреба за координацијом комунистичких и радничких партија по свим питањима.

Учесници су поздравили борбу народа у Латинској Америци и централну улогу комуниста у тим борбама за социјализам. Истакнута је борба Европских народа против империјалистичке политике својих влада, експлоатације радника и поробљавања миграната, а резултати избора у Грчкој и Португалији оцењени су као охрабрујући. Изражена је бојазан због ситуације на Средњем Истоку и Северној Африци, јачању фашистичких парамилитарних снага, формирању исламске државе која је изазвала до сада невиђен талас миграната.

Са друге стране капиталистички поредак обезбеђује основу за нови талас напада на радничку класу преко разних фондова и партнерстава, као и инфилтрацијом буржоаске идеологије у комунистички покрет. Учесници су нагласили да је императив да се насилно сруши капиталистички поредак под вођством комуниста.

Став Партије Комуниста Србије је да без уједињења Комуниста и формирања Пете Комунистичке Интернационале, рушење капиталистичког поретка у свету је неоствариво.

 

 

 

SAOPŠTENJE ZA SKUP KOMUNISTIČKIH PARTIJA U TURSKOJ

                                             DRUGARICE I DRUGOVI

DejanImam izuzetnu čast i zadovoljstvo da u ime partije Komunista Srbije pozdravim predstavnike svih prisutnih komunističkih i radničkih partija i da vam poželim puno uspeha u radu. Iskoristiću ovu priliku da se zahvalim organizatoru ovog skupa Komunističkoj partiji Turske na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu. Takođe im želim da postignu što bolje rezultate na predstojećim izborima i puno uspeha u klasnoj borbi. Ovo je posebno važno jer, nakon tragičnih događaja u Ankari izazvanih delovanjem ekstremista u ime bezobzirne desnice, jasno je da samo jaka komunistička partija Turske uz punu podršku međunarodnog komunističkog i radničkog pokreta može da obezbedi stabilnost, prosperitet i humane odnose u turskom društvu.

Ukratko ću vas upoznati sa političkim profilom partije koju predstavljam. Komunisti Srbije su revulucionarna marksističko-lenjinistička partija čvrste jugoslovenske orijentacije.Da budem jasniji mi ne priznajemo razbijanje SFRJ u kontrarevoluciji 1990. godine i borimo se za njenu reintegraciju na dobrovoljnim osnovama kao najbolje rešenje za sve jugoslovenske narode. Isto tako ne priznajemo razbijanje SSSR-a i smatramo da bi reintegracija SSSR-a, oslobođena grešaka iz prošlosti bilo najbolje rešenje za Ukrajinsku krizu, za sve narode SSSR-a i razvitak komunističkog pokreta u svetu.

Komunisti Srbije su idejni i pravni sledbenici KPJ (i SKJ) koja je formirana 1919. godine i koja je 1941. godine tj. već već početkom Drugog svetskog rata i napada fašističke Nemačke na SSSR, povela narod u borbu protiv fašizma i uspešno okončala Narodnooslobodilačku borbu i jednovremeno izvela socijalističku revoluciju, koju je organizovala i predvodila KPJ sa maršalom Titom na čelu. Sledećih 45 godina i pored nekih grešaka, uspešno smo gradili samoupravni socijalizam i razvijali humanističke odnose u društvu. Naši uzori su komunisti Titove generacije, odnosno komunisti sa puškom u rukama. U teškoj su zabludi oni koji misle da kapitalizam mogu srušiti komunisti samo sa mobilnim telefonom u rukama. Naš stav je da svaka generacija komunista treba da ima obavezu da u povoljnom trenutku povede narod u revoluciju. Ne zagovaramo avanturizam već hrabrost koju su imali saborci Lenjina, Staljina, Mao Ce Tunga, Ho ŠI Mina, Tita, Fidela Kastra itd. Budimo hrabri! Suprotnost od hrabrosti nije sam kukavičluk već i konformizam. Konformizam je jedna od najvećih opasnosti po komunistički pokret. Mnogi komunisti, već godinama i decenijama posle protesta, štrajkova, tribina i sastanaka uživaju u udobnostima toplih domova pred tv ekranom, umesto da jurišaju na gradske palate gde su sedišta buržoaskih institucija. Ja dobro znam šta su užasi oružanih sukoba, pošto sam kao oficir JNA sa petokrakom zvezdom na šlemu učestvovao u građanskom ratu u Jugoslaviji i činio sve da zlo bude što manje. Baš zbog toga da se nikad više ne ponove ratovi kao što su bili u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu, Siriji, Ukrajini itd. Baš zbog toga kapitalizam se mora srušiti milom ili silom, jer će u suprotnom činiti sve veća zla na planeti.

Dolazim iz Srbije u kojoj je katastrofalno stanje u svim oblastima društvenog života. Nemoguće je proceniti gde je gore stanje, da li u politci, ekonomiji, socijalnoj politici, školstvu, zdravstvu, kulturi, sportu itd. Na vlasti je danas, a tako je bilo i ranijih godina, marionetska vlast koja bez pogovora izvršava naloge iz centara neofašizma današnjice a to su SAD i najmoćnije države EU. Pomenute kapitalističke države primenom globalizma, koji predstavlja neokolonijalizam, neofašizam i antikomunizam, terorišu čovečanstvo demagoškom pričom o ljudskim pravima.

Po nehumanosti i destruktivnosti srpske vlasti su u pojedinim segmentima prevazišlle svoje nalogodavce. Običan čovek u Srbiji je razočaran, nezadovoljan, uplašen, usamljen i apatičan, bez dovoljne buntovničke energije, koji na svakim izborima glasa protiv sebe i na svoju štetu. Nažalost u Srbiji ne postoji snažna i monolitna komunistička partija koja bi bila avangarda radničkoj klasi i ostalim nezadovoljnim građanima. Za takvo stanje odnosa među malim i brojnim partijama sa komunističkim i radničkim predznakom, najveću odgvoronost snose uticajni pojedinci u rukovodstvima ovih partija. Ove partije nemaju nikakav uticaj na društvene tokove u Srbiji. Komunisti Srbije su godinama bezuspešni inicijator ujedinjenja komunista i na tome ćemo insistirati i ubuduće. Najviše nam smetaju loši međupartijski odnosi između Komunista Srbije i Nove Komunističke Partije Jugoslavije. Stanje je toliko loše da i ujedinjeni ne bi bili značajna politička snaga, ali bi to bio preduslov za obzbiljniji politički rad i podsticaj simpatizerima da se uključe u klasnu borbu kao članovi ujedinjene revolucionarne marksističko-lenjinističke partije. Nažalost, danas ne postoji Komunistička Internacionala, koja bi ovakvo stanje u Srbiji i u mnogim drugim državama razrešila putem obavezujućih instrukcija.

Drugarice i drugovi,

Komunisti Srbije su zabrinuti zbog stanja u kome se nalazi svetski komunistički i radnički pokret. Zabrinjava nas nejedinstvo i nekvalitetna saradnja među komunističkim partijama. Čudi nas da je proleterski internacionalizam više formalan nego praktičan i suštinski. Nema više Boljševičke partije SSSR-a koja je pomagala organizaciono, kadrovski i materijalno sve komunističke i radničke partije, progresivne sindikate i sve slobodarske pokrete u svetu. Slično se ponašala i KPJ u granicama svojih mogućnosti. Danas je više nego ikad potrebna jedna snažna vodeća partija u komunističkom i radničkom pokretu, kao što je nekad bila Boljševička partija SSSR-a.

Komunisti Srbije smatraju da bi ulogu vodeće partije u komunističkom i radničkom pokretu trebalo da preuzme Komunistička partija Kine. KS se i danas dive osnivaču KPK Mao Ce Tungu i njegovim saborcima. Divimo se današnjim dostignućima KPK ali postavljamo otvoreno pitanje kineskim drugovima zašto svojim ogromnim ideološkim, kadrovskim, organizacionim i materjalnim kapacitetima ne pomognu posrnulom svetskom komunističkom pokretu tako što bi se stavili na njegovo čelo i poveli ga u pobedonosnu borbu protiv kapitalizma. Preduslov za to je da zajedno napravimo jedinstvenu idejnu platformu i jasno se razgraničimo sa svim modalitetima desnice i pseudolevice. Pošto je kapitalizam sve destruktivniji i nije ga moguće popraviti, nego ga moramo srušiti u interesu sve ugroženijeg čovečanstva.

Komunisti Srbije predlažu da se formira nova (peta) Komunistička Intrnacionala, čije bi ključni zadatak bio učiniti delotvornijim rad međunarodnog komunističkog i radničkog pokreta tako što bi se, ne samo usvajali programi i rezolucije sa brojnih međunarodnih sastanaka, već da bi se obezbedili uslovi u kojima bi bilo moguće kontrolisati izvršavanja postaljenih zadataka, kao što je nekad sa manje ili više uspeha činila Kominterna.

To praktično znači da međunarodni i komunistički radnički pokret mora imati svoje izvršne organe, čiji bi prevashodan zadatak bio organizovanje i kontrola sprovođenja zadataka Pete Komunističke Internacionale u koju mogu biti primljene partije koje zadavoljavaju sledeće kriterijume:

  1. Da budu revolucionarne marksističko-lenjinističke partije.
  2. Da se zalažu za dominaciju društvene, državne i zadružne svojine. Privatna svojina je dozvoljena ako nema eksploatatorski karakter i ako ne ugrožava temelje socijalističkih društveno-ekonomskih odnosa.
  3. Da su privržene proleterskom internacionalizmu i prema mogućnostima pomažu druge partije ideološki, organizaciono, kadrovski pa i materijalno.
  4. Da povuku liniju razgraničenja i ne sarađuju sa partijama desnice i socijaldemokratske pseudolevice.
  5. Da sve zainteresovane partije prilagode svoje programe i praksu gore navedenim uslovima.

UJEDINIMO SE U BORBI PROTIV KAPITALIZMA POD SLAVNIM CRVENIM BARJAKOM SLOBODE!

ŽIVEO SVETSKI KOMUNISTIČKI POKRET!

Komunisti Srbije.

 

ЗАХВАЛНИЦА ДОМАЋИНА УЧЕСНИЦИМА СКУПА

Драги другови,

Централни комитет Комунистичке партије Турске је на ванредном састанку одмах после избора оценио да је подршка братских партија много помогла у њиховој изборној борби 1. новембра. Желимо да се захвалимо свим партијама које су отворено заузеле став и пружиле подршку Комунистичкој партији Турске и високо ценимо интернационалну и револуционарну позицију коју су притом заузеле.

Извештај Централног комитета о изборима је објављен данас, а енглески превод ће вам ускоро бити достављен. Иако је број гласова које је наша Партија добила још увек безначајан, важно је да је број гласова повећан више од 5 пута за 5 месеци. Треба истаћи да је ово повећање углавном у сиромашним срединама, где у неким областима побољшање достиже чак 1500%.

Централни комитет Партије је предузео мере да побољша свој рад и организационо и политички, нарочито међу радним људима. Другови, треба да знате и будете сигурни да ћемо наставити у том правцу.
Хвала вам још једном.

Другарски поздрави!

KЕМАЛ ОКУЈАН,

Први секретар ЦК.