ИНДИЈА – 250 МИЛИОНА РАДНИКА У ШТРАЈКУ

ДЕЛХИ – У четвртак, 26. новембра, Индија је била сведок највећег организованог штрајка у историји човечанства. Преко 250 милиона радника и пољопривредника, заједно са студентским групама, учествовало је у штрајку широм земље. Сада, недељу дана касније, пољопривредници настављају да заузимају главни град, а вође радничких снага обећавају да је ово само почетак.Заустављање рада поклопило се са  Даном устава Индије, којим се обележава усвајање устава 1949. године, и дошло је као одговор на невиђени напад на права радника и пољопривредника од стране десничарске владе премијера Нарендре Модија.

KОВИД-19 гурнуо је Индију у праву рецесију, погоршавајући постојеће неједнакости. Бруто домаћи производ (БДП) земље опао је за рекордних 23,9%, док је незапосленост порасла на невиђених 27%.Усред такве свеколике кризе, десничарска влада предвођена странком Бхаратииа Јаната донела је нове амандмане на законике о раду којима су драстично уманјена права радника.

Радници и пољопривредници који су протествовали наишли су на жестоку репресију полиције у Делхију, која је више пута користила блокаду, палице и водене топове да заустави марш.Организатори су изјавили да је штрајк наставак предстојећих борби у земљи.„Радници и сељаци неће мировати док се катастрофалнa политикa владе БЈП не прomeni. Овај штрајк је само почетак. Уследиће много интензивније борбе “, рекао је Тапан Сен, генерални секретар Центра индијских синдиката (ЦИТУ), једне од синдикалних конфедерација која учествује у штрајку.