ИЗЈАВА КОМУНИСТИЧКЕ ПАРТИЈЕ ИЗРАЕЛА

Преносимо изјаву Комунистичке партије Израела поводом ескалације сукоба у Израелу и окупираној територији Газе.
Комунистичка партија Израела:
Злочини фашистичке десничарске израелске владе, чији је циљ одржавање окупације, доводе до регионалног рата. Ова ескалација мора бити заустављена.
У овим изазовним временима, понављамо нашу недвосмислену осуду сваког напада на невине цивиле и позивамо све стране да изоставе цивиле из круга насиља. Упућујемо саучешће породицама жртава окупације – и Арапима и Јеврејима.
Комунистичка партија Израела сматра израелску десничарску фашистичку владу одговорном за интензивно опасну ескалацију последњих сати, која је однела животе многих невиних цивила.
У протеклој седмици, досељеници које подржава влада изазвали су хаос на окупираним територијама, скрнавили Ал-Аксу и направили погром на улицама Хуваре. Од јутрос смо видели озбиљну ескалацију непријатељстава која ризикују да прерасту у регионални рат. Опасност од таквог рата истрајно је потхрањивана акцијама ове десничарске власти од њеног првог дана.
Данашњи догађаји указују у ком опасном правцу Нетањаху и његови партнери у влади воде цео регион. Истичемо да је немогуће „управљати” конфликтом или га војно решити. Постоји само једно решење – настојање да се оконча окупација и признавање легитимних права палестинског народа и његових оправданих захтева. Прекид окупације и успостављање праведног мира јасан је интерес оба народа.
КПИ упозорава да Нетањахуова влада користи догађаје да покрене осветнички напад на појас Газе и позива међународну заједницу и суседне државе да одмах интервенишу како би утишали ратне бубњеве и покренули политичко решење.
КПИ је забринут због могућих акција одмазде против палестинских грађана у Израелу, посебно оних који живе у заједничким градовима и у непризнатим селима у Ал-Накабу/Негеву. Ови други су већ платили високу цену запуштености због начина на који се држава Израел односи према њима. У овој стварности, здраве снаге у Израелу, Јевреји и Арапи подједнако, морају да дигну јасан глас против сваког покушаја да се подстакне насиље против група или да узму закон у своје руке. Морамо унапредити заједничке активности које теже нормативном животу без дискриминације или етничке супериорности. Треба да тежимо миру, једнакости и истинској демократији за све.
Хаифа
7. октобар 2023
Komunistička partija Izraela