ИЗВЕШТАЈ СА МЕЂУНАРОДНОГ САСТАНКА КОМУНИСТИЧКИХ И РАДНИЧКИХ ПАРТИЈА У ЛЕЊИНГРАДУ И МОСКВИ

 

У времену од 02. До 08. 11.2017.године у Лењинграду и Москви одржан је 19. Међународни састанак Комунистичких и Радничких партија, чији организатор је била КП Руске Федерације. Учествовале су 103 делегације Комунистичких и Радничких партија из целог света. Тема састанка је била „100 година Велике Октобарске Социјалистичке  Револуције: Идеали комунистичког покрета, јачање борбе против империјалистичких ратова, за мир, за социјализам“.

На састанку су присуствовали и делегати из Партије Комунисти Србије као и партије чланице Координационог одбора са простора бивше Југославије: Социјалистичка Радничка Партија Хрватске и Комунистичка Партија Македоније. Поред нас из Србије је била присутна и НКПЈ.

Поред учешћа на званичним скуповима, наша делегација је учествовала и на митингу у Москви, који је организовала КП РФ. Том приликом испред Координационог тела Југословенских КП и РП ношена је Југословенска тробојка са петокраком.

Наша делегација имала је билатерарне састанке са делегацијама многих Комунистичких партија као нпр. са делегацијама КП Руске Федерације, Северне Кореје, Шпаније, Румуније, Венецуеле итд.

ЗАЈЕДНИЧКА ФОТОГРАФИЈА СА БРАТОМ ХУГА ЧАВЕЗА

НАША ДЕЛЕГАЦИЈА СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ

Упућен је позив свим Комунистичким и Радничким партијама да чвршће сарађују и да координирају своје активности у борби против капитализма.

РЕФЕРАТ ПАРТИЈЕ КОМУНИСТИ СРБИЈЕ

ДРАГИ ДРУГОВИ

У име партије Комунисти Србије поздрављам све делегате и желим вам пуно успеха у раду. Посебно поздрављам комунисте из социјалистичких држава, јер су успешно сачували и одбранили социјалистички систем, као и комунисте који се са оружјем у рукама као прави лењинисти боре против капитализма. Само ви имате морално право да прославите 100 година Велике Октобарске Социјалистичке Револуције. Ми који живимо у земљама капитализма, овај датум само обележавамо јер нисмо извршили свој основни задатак а то је рушење капитализма.

Партија Комунисти Србије је револуционарна марксистичко-лењинистичка партија чврсте југословенске оријентације. Држимо се чврстог Лењиновог става: Смена буржоаске државе пролетерском, немогућа је без насилне револуције. Такође као најдоследнији тумач учења Маркса и Енгелса писао је: Суштина целокупног учења Маркса и Енгелса своди се на неопходност насилне револуције. Дакле за праве комунисте нема мирног начина рушења капитализма. Ми не признајемо разбијање СФРЈ и боримо се за њену реинтеграцију, да би њени народи поново били слободни, као што не признајемо ни разбијање СССР-а. За Комунисте Србије ја се данас налазим у Лењинграду а не у Санктпетерсбургу.

Пре 100 година у овом предивном граду десио се најзначајнији догађај у историји цивилизације. Лењин је са својим саборцима успешно извео Велику Октобарску Социјалистичку Револуцију. Тако је после неколико хиљада година елиминисана највећа непревда која је владала у односима међу људима а то је експлоатација човека од стране човека. Формирано је друштво у коме не постоји класа експлоататора и у коме се вишак вредности користи за задовољавање опште друштвених потреба. Зато је Лењин као вођа револуције и класик марксизма највећа историјска личност. Нико није већи од Лењина. Он је цео свој живот посветио револуцији. То су учинили и Тито, Мао Це Тунг, Ким Ил Сунг, Хо Ши Мин, Фидел Кастро и оружаним револуцијама срушили капитализам. Нису биле и неће бити све оружане револуције успешне али други начин за свргавање буржоазије са власти не постоји. Да је данас Лењин међу нама, не бисмо седели у овој сали него бисмо јуришали на палате буржоаских институција.

Дубоко смо разочарани што су се многе комунистичке партије одрекле Лењинизма док неке отворено, а неке прикривено сарађују са буржоазијом. Чињеница је да данас  мењшевици доминирају у односу на бољшевике. Апелујемо да све партије елиминишу мењшевике из својих редова као што је то Лењин чинио.

 

Комунисти Србије су следбеници славне КПЈ која је са Маршалом Титом на челу ослободила Југославију од фашиста и извела социјалистичку револуцију. У револуцији је погинуло 50000 чланова партије, 70000 скојеваца и исто толико кандидата за партију. Ми те жртве никада нећемо заборавити, као ни жртве милиона комуниста који су своје животе широм планете дали у револуцијама и за одбрану револуција. Због тих великана ниједан комуниста не би смео да напусти идеју о револуционарном мењању света. Сваки комуниста треба да је у партији зато што прихвата комунистичку идеју, треба да је непрекидно проучава, ако има капацитета и да је унапреди, да верује у остварење те идеје и што је најважније од свега да је спреман да се жртвује за идеју комунизма. Борба комуниста који нису спремни да се жртвују за идеју унапред је осуђена на неуспех. Комунисти Србије су мала партија која данас нема капацитета да поведе народ у револуцију али га никад неће лагати да се данашњи капитализам може поправити. Грађанима ће бити све горе. Сви смо жртве капитализма и зато га морамо срушити. Погледајмо само ужасне податке Уједињених Нација, мада је реалност још стравичнија када се помињу ратови широм планете, да сваке 3 секунде једно дете умре од последица глади, да милијарда деце не иде у школу, да су од 65 милиона миграната 40 милиона деца, о новим и старим болестима, затрованим лековима и затрованој храни, еколошким катастрофама итд. Ми стално указујемо да су главни кривци за то носици неофашизма данас а то су САД и најмоћније државе ЕУ. Они производе и производиће нове и нове ратове и оружане сукобе и направиће још много зла и недаћа на планети. У нашем ЦК сви имамо ратно искуство а последње је било у сукобу са НАТО пактом. Пошто смо на својој кожи осетили све ужасе рата најчвршће смо опредељени за вечни мир који ће наступити тек са нестанком капитализма.

Постављамо питање. Докле ћемо да трпимо и да оклевамо? Свака суза преплашеног детета које бежи из ратног ужаса, сваки плач детета које гладује и све остале неправде на свету обавезују нас да се супротставимо капитализму свим средствима која нам стоје на располагању. Ми не позивамо ни на какав авантуризам већ на консолидацију комунистичког покрета на чијем челу ће бити револуционари као у време Великог Октобра.

Позивамо комунисте из социјалистичких земаља да се ставе на чело комунистичког покрета и да покажу много више међупартијске солидарности. Ми смо сведоци и поносимо се како је СФРЈ помагала скоро све комунистичке партије, антиколонијалне покрете и прогресивне организације у свету. Будимо Лењинисти и интернационалисти у пракси.

На крају предлажемо да се подржи наша вишегодишња и све масовнија иницијатива за формирањем Нове Комунистичке Интернационале по угледу на Лењинову.

ЖИВЕЛЕ ИДЕЈЕ ВЕЛИКЕ ОКТОБАРСКЕ СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ!

ЖИВЕО СВЕТСКИ КОМУНИСТИЧКИ ПОКРЕТ!

Заједничку декларацију са овог састанка накнадно ћемо објавити.