ЗА ОФАНЗИВНИЈУ ДРУШТВЕНУ УЛОГУ СУБНОР И ДРУШТВА ЗА ИСТИНУ О НОБ И ЈУГОСЛАВИЈИ

 

markan2O историјском преврату, до кога је дошло у Југославији деведесетих година прошлог века, већ је изречено и написано обиље различитих и супротстављених политичких оцена. Исти став важи и када је реч о најважнијим актерима, спољним и унутрашњим, поменутих трагичних догађаја. Разлог за то је отoврена или прикривена идеолошка и национална пристрасност аутора као савременика и судионика драматичних историјских збивања, која су имала све карактеристике контрареволуције и која су променила однос снага у Европи и Југославији на штету социјализма.

Под налетом снажне антикомунистичке пропаганде и сатанизације комуниста, поражене снаге из Другог светског рата чине све да се кривотвори историја и да се затру трагови СЛАВНЕ АНТИФАШИСТИЧКЕ НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКЕ БОРБЕ И СОЦИЈАЛИСТИЧКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ, као и сва позитивна достигнућа четрдесетпетогодишњег периода социјалистичке изградње.

У предходним текстовима ове књиге већ је много тога написано о поменутим догађајима, укључујући и улогу бројних политичких и друштвених организација, међу којима нарочито о СУБНОР-у и ДРУШТВУ ЗА ИСТИНУ О НОБ И ЈУГОСЛАВИЈИ. Зато ћемо овде само кратко подсетити на неколико чињеница о раду и испољеним слабостима ових друштвених организација:

  1. Разбијањем СКЈ и СФРЈ разбијен је и јединствени Савез бораца Југославије на републичке организације, чија руководства су постепено своје деловање прилагодила руководствима новонасталих марионетских државица, које служе интересима страних господара. Неколико година касније, формирано је и Друштво за истину о НОБ и Југославији које, такође, нема јасну линију разграничења са западним центрима моћи, на челу са САД и водећим земљама ЕУ;
  2. Када је реч о чувању успомена на НОБ и обележавању значајних датума из наше историје везане за овај период, као и борби за одбрану истине о НОБ и Југославији, тешко да би се могао ставити неки озбиљнији приговор на рад СУБНОР и ДРУШТВА ЗА ИСТИНУ О НОБ и Југославији, Другим речима, те актиности треба интензивирати и наставити;
  3. Зашто СУБНОР и ДРУШТВО ЗА ИСТИНУ О НОБ и Југославији редукује НОБ и СОЦИЈАЛИСТИЧКУ РЕВОЛУЦИЈУ на огољени антифашизам? Зар би била могућа СФРЈ да није за време НОБ једновремено изведана и социјалистичка револуција? Значи ли то да се СУБНОР и Друштво за истину о НОБ и Југославији одричу позитивних достигнућа периода СФРЈ, чији темељ су били социјалистички, самоуправни друштвено-економски односи?!
  4. Зато, СУБНОР и ДРУШТВО ЗА ИСТИНУ О НОБ и Југославији, као и све друге друштвене организације, које доминантно позитивно оцењују НОБ и период соцојализма треба, не само да афирмативно говоре и пишу о НОБ већ да се залажу и за реафирмацију слободарских југословенских идеја и обнову Југославије на социјалистичким основама, ослобођеним грешака из прошлости.
  5. Комунисти би требало да предложе СУБНОР-у и Друштву за истину о НОБ и Југославији, као и другим друштвеним организацијама које подржавају идеју реинтеграције Југославије, да у будућем раду коригују и прошире своју програмску оријентацију у складу са политичким ставом изложеним у претходној тачки 4;
  6. Ако и даље изостаје наше настојање да одбрану истине о НОБ и Југославији ставимо у функцију реинтеграције Југославије, онда одбрана истине о СФРЈ остаје сама себи циљ, што је потпуно бесмислено и штетно. У такву замку су већ упали неки од југоносталгичара који, можда и несвесно, наседају причама отворених или прикривених антијугословена који су и сами учествовали у разбијању Југославије, по којима је са Југославијом свршено за сва времена, па нам остаје само да оплакујемо и чувамо успомену на ту некада једну од најлепших држава на свету.
  7. Ми комунисти смо, за разлику од југоносталгичара, непоколебљиви југофутуристи који чврсто верују у слободарске југословенске идеје. То је једини начин да садашње марионетске државице без суверенитета, са простора Југославије, вишеструко повећају суверенитет као јединствена југословенска држава, као што га је некада имала СФРЈ.
  8. Сви добронамерни југословенски опредељени људи, а нарочито они који доминантно позитивно оцењују период НОБ и социјалистичке револуције, четрдесетпетогодишњи период изградње самоуправног социјализма, своје залагање за одбрану истине о НОБ и Југославији треба, оранизованије и офанзивније, да ставе у функцију постепене добровољне обнове Југославије, као заједнице равноправних народа и народности.

Београд, 17. августа 2015. године.

Пише Светозар Маркановић