ЗАЈЕДНИЧКА ИЗЈАВА КОМУНИСТИЧКИХ И РАДНИЧКИХ ПАРТИЈА ЧЛАНИЦА СОЛИДНЕТА ПОВОДОМ СИТУАЦИЈЕ НА КУБИ

Кубанска револуција, чија се 62. годишњица приближава, представља прекретницу у историји класних борби. Кубански народ који се бори за независност, једнакост, слободу и правду постигао је све наведено под заставом социјализма и револуције.

Упркос тешким последицама вишегодишње империјалистичке блокаде, револуција је омогућила младим генерацијама Кубанаца да у потпуности уживају право на образовање, здравство, науку, културу, уметност и спорт и да живе достојанствен и частан живот у свим његовим димензијама. Хиљаде Кубанаца, делујући под вођством интернационализма, хитајући у помоћ сиромашнима и покушавајући да лече болесне, постали су понос човечанства. Управо из тог разлога капиталистичко варварство и његово тренутно упориште, САД, не могу толерисати постојање такве земље неколико миља од ње. Због тога деценијама не престаје да напада Кубу. Уз помоћ реакционарних сарадника у САД покренуте су све врсте директних и индиректних напада у покушају да се Револуција баци на колена. Упркос чињеници да је поражена и да су њене завере откривене, америчка влада је наставила са нападима без имало стида. Земља као што је САД, која не може да залечи ране свог народа, где хиљаде бескућника не могу да нађу склониште, где људи данима нестају  и где људи због боје коже и даље добијају претње смрћу, не треба да покушава да подучава свет „лекцијама демократије“.

Субверзивне акције контрареволуционара, унутрашњих непријатеља револуције и њихових страних присталица, сада се настављају у другом облику. После такозваних протестних демонстрација од 11. јула, за које се показало да су завера против државе и њеног руководства, ови елементи су најавили да се спремају за нове демонстрације. Знамо какве су праве намере такозваних протестних демонстрација, које су планиране за 15. новембар. Овим акцијама у потпуности под покровитељством САД, они настоје да дестабилизују Кубу и тако утру пут за интервенцију против ове независне државе. Ни кубански народ ни револуционари света неће толерисати ову заверу.

Као комунистичке и радничке партије које чине Радну групу Међународног састанка комунистичких и радничких партија (IМCVP), захтевамо хитан прекид америчке блокаде против Кубе и изражавамо нашу интернационалистичку солидарност са КП Кубе и кубанским народом.

Изјављујемо да смо против било какве интервенције, покушаја пуча и саботаже, или „меког удара“ против Кубе. Сви они који следе ове циљеве треба да знају да ће пре или касније пропасти. Кубански народ се никада неће предати, никада неће дозволити да Револуција и Социјалистичка Република коју су створили својим знојем и крвљу падну у руке реакционара. Уз часне људе овог острва стајаће комунисти и пријатељи Кубе из целог света. С тим у вези, позивамо све комунистичке и радничке партије да прихвате позив Комунистичке партије Кубе за акције солидарности 12-15. новембра.