ДРУГА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА ТЕОРЕТИЧАРА И ИДЕОЛОГА ЛЕВИЧАРСКИХ ПАРТИЈА И ПОКРЕТА

Партија Комунисти Србије једина са простора бивших република екс Југославије, те једина уз КП Грчке и Албаније са простора Балкана, учествовала је на II Међународном скупу теоретичара и идеолога левичарских партија и покрета, који је одржан у Хавани од 12-14. фебруара 2024. године. Састанку су присуствовале делегације из 37 земаља.
Првог дана панел 1 сублимирана је тема Јединство левог крила: Како превазићи замке доктрине без напуштања теорије? Како да се артикулишемо, а да не изгубимо свој идентитет или се изгубимо у разликама?
Током другог дана одржане су радионице – прва о акционом плану под називом Шта радити у сусрет изазовима који намеће медијски рат империјализма и друга на тему – Уређивачке акције у одбрани историјског памћења и револуционарне теорије, националног суверенитета и социјалне правде наших народа, те Како се супроставити културном национализму?
Током догађаја другог дана присутним делегатима се лично обратио председник Кубе Мигел Дијаз Канел Бермудез, а између осталих током Сусрета, смењивали су се и министар спољних послова Бруно Родригез Париља; Емилио Лосада Гарсија, шеф Одељења за међународне односе Централног комитета КПК; Ејлин Алварез Гарсија, први секретар ОЈЦ; Алпидио Алонсо Грау, министар културе; Фернандо Гонзалез Љорт, председник Кубанског института за пријатељство са народима; Енрике Убијета Гомез, координатор догађаја; Абел Прието Хименез, председник Коморе Америке; и Едуардо Торес Куевас, председник Академије кубанске историје.
Трећег, завршног дана, у оквиру панела 2 присутни делегати бавили су се следећим темама: Бити млад левичар у временима неофашизма и ратова различитих мишљења и ставова. Стратегије за победу
На основу иступања различитих представника са различитих континената може се закључити да ситуација на нашој Планети постаје све опасније и приближава се критичној тачци, свуда вребају и угрожавају нормалног, радног човека различитији –изми – као што су империјализам, повампирени национализам, шовинизам, бирократизам, нарастајући конзумеризам, који поништава хуману црту човекове личности и своди је на неумереног потрошача, и томе слично.
Задатак присутних и осталих левичарских снага је да користећи искуства XX века и нова технолошка и свекукупна сазнања из XXl века, предузму све расположиве ресурсе и алгоритме да би живот на Земљи (п)остао безбедан, стабилан, предвидљив, да се непрестано не покрећу нови и нови погубни и агресивно-разарајући ратови.
Доста нам је доминације једне војно-политичке силе, једне идеологије, агресивног поробљавајуће капитализма, који је већ одавно прерастао у марширајући империјализам,
Зато је и овај форум, одржан у Хавани, био од великог значаја ради консолидације и усаглашености деловања левичарских партија и покрета, који немају већих диференцијалних разлика . На њему је вођен продуктиван дијалог, који нас оснажује и обједињује, повезује кроз интеграционе процесе, независно од искључујућих алијанси као што су НАТО или ЕУ, и у догледно време би могли да им равноправно парирају и остваре одавно нарушену равнотежу.