ДЕЛЕГАЦИЈА КОМУНИСТА СРБИЈЕ НА СПОМЕН КОМПЛЕКСУ СРЕМСКИ ФРОНТ

Дана 12.04.2021. године делегација Комуниста Србије положила је венац на Спомен-парк ,, Сремски фронт” у Адашевцима код Шида.

На овом простору током 1944-45. образован је Сремски фронт, највећа фронтовска операција на тлу Југославије у Другом светском рату. Уочи завршних операција Југословенске армије за коначно ослобођење земље од фашиста, Немци су, у циљу повлачења својих снага са југа Балкана, предузели стварање великог фронта у западном делу Срема. Ратне операције на Сремском фронту трајале су од 21. октобра 1944. до 13. априла 1945. године. Као њихов крај означено је ослобађање Западног Срема и Винковаца.

Током борби на Сремском фронту од 172 дана укупно је погинуло око 13000 бораца Народноослободилачке војске, затим 1100 бораца Црвене армије, 623 борца Бугарске народне армије и 163 борца бригаде ,,Италија”’. Губици немачких и усташких снага били су знатно већи и процењује се на 30.000 погинулих.

После пробоја Сремског фронта, снаге Југословенске армије за кратко време, за непуних месец дана ослободиле су целу територију Југославије, Истру и Словеначко приморје, а неколико јединица учесница пробоја Сремског фронта доспеле су до Трста. Пред ударима Југословенске армије капитулирала је група армија ,, Е ”’и заробљен је један од највећих ратних злочинаца Александер Лер, немачки командант под чијим је замислима разорен Београд, априла 1941. године.

Комунисти Србије никада неће заборавити херојске жртве припадника Југословенске армије и њених савезника током пробоја Сремског фронта и коначног ослобођења земље.