ДАН СЈАЈНЕ ЗВЕЗДЕ У ДНРК

Дан блиставе звезде проглашен је 2012. године, када се обележава 70 година од његовог рођења. Квангмионгсонг (Сјајна звезда) је надимак Ким Џонг Ила из детињства.
У периоду оружане борбе за ослобођење земље од јапанске војне окупације (1905-1945), Ким Џонг Ил је рођен у Светом логору Паектусан, бази оружане борбе, 16. фебруара 1942. године.
Од својих раних дана имао је велику амбицију да прослави Кореју како би постала просперитетна народна земља.
Његова изузетна лидерска способност показала се у потпуности у тешким данима када је земља пролазила кроз суморна искушења крајем прошлог века.
У то време тешкоће и искушења са којима се суочавао корејски народ били су неописиви – смрт председника Ким Ил Сунга, колапс социјализма у источноевропским земљама, интензивне шеме изолације и гушења од стране САД и њихових вазалних снага које су имале за циљ да истребе социјализам, природне непогоде које су погађале земљу неколико година узастопно и потешкоће у привреди и озбиљне несташице хране.
У тим тренуцима, Ким Џонг Ил се борио са својим народом да савладају потешкоће са подигнутом заставом Сонгуна.
Максимално је ојачао одбрамбене капацитете државе тако што је редом проверавао јединице Корејске народне армије и обилазећи различите секторе чврсто учврстио темеље независне националне привреде.
У тим данима, војна и техничка моћ Корејске народне армије је значајно ојачана и поседовала је моћно средство одвраћања од рата, разбијајући планове непријатељских снага да угуше ДНРК на комаде. Под његовим мудрим вођством, ДНРК је превазишла искушења у економији и обезбедила одскочну даску за изградњу напредне социјалистичке земље; традиционално јединство корејског народа подигнуто је на виши ниво.
Улазећи у нови век, енергично је водио спољне активности, посећујући Русију и Кину неколико пута. Ово је задало озбиљан ударац дрскости и самовољи империјалистичких снага, што се показало важном приликом за стављање светског политичког тренда на путању независности.
Захваљујући његовом вођству у Сонгуну, ДНРК је однела победу за победом у дуготрајној конфронтацији са непријатељским снагама, а многе земље, које су биле непријатељски расположене према ДНРК, успоставиле су дипломатске односе са њом .
Изванредни подвиг Ким Џонг Ила је у томе што је водио своју земљу не само да постигне статус нуклеарне државе, већ и да направи и лансира сателите.
Његова каријера и подвизи ће заувек сијати у срцима корејског народа и светских прогресивних народа заједно са Даном сјајне звезде