ГОВОР КИМ ИЛ СУНГА У ЉУБЉАНИ ТОКОМ ПОСЕТЕ СФРЈ

 

Поводом 46 година од посете Великог Ким Ил Сунга Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији и Маршалу Титу, објављујемо његов говор у Љубљани.

 

ЗАХВАЛНОСТ ДЕЛЕГАЦИЈЕ РАДНИЧКЕ ПАРТИЈЕ  КОРЕЈЕ  И ВЛАДЕ ДЕМОКРАТСКЕ НАРОДНЕ РЕПУБЛИКЕ КОРЕЈЕ  ЗА ДОБРОДОШЛИЦУ

9. јун 1975

 

Уважени друже Јосип Броз Тито и другарице Јованка Броз,

Поштовани друже Тоне Ковић, градоначелниче Љубљане,

Другови и пријатељи,

Желели бисмо да изразимо дубоку захвалност грађанима Љубљане на топлој добродошлици коју сте нам указали данас. Дозволите да такође изразим захвалност другу Јосипу Брозу Титу што нас је све време пратио, иако се не осећа добро. Топла добродошлица коју су нам данас приуштили грађани Љубљане у граду, дуж улица и на овом тргу, јасан је знак чврстог пријатељства и солидарности југословенског народа према корејском народу.

Веома смо срећни што смо упознали вас грађане Љубљане и што сте нас дочекали са оволиким одушевљењем. Током данашње посете овде постали смо потпуно свесни чињенице да су током Другог светског рата радничка класа и патриотски народ Словеније, заједно са свим југословенским народима, водили мукотрпну оружану борбу против нациста и извојевали велику победу и национално ослобођење.

Бесмртни подвизи југословенских комуниста и родољуба за ослобођење отаџбине и народа засјаће заувек.

Желимо југословенским народима још више бриљантних успеха у борби за чврсту одбрану револуције и изградњу социјализма под мудрим вођством Савеза комуниста Југославије на челу са другом Јосипом Брозом Титом.

Корејски и југословенски народи већ су давно успоставили пријатељске везе кроз антиимперијалистичку и антифашистичку оружану борбу, које су недавно додатно ојачане у многим сферама.

Наша данашња посета Југославији постаје прекретница у развоју пријатељских односа између партија, влада и народа наше две земље до нових висина; веома смо задовољни овим.

Наш народ, који негује пријатељство са југословенским народом, наставиће да улаже све напоре да ојача и развије добре односе пријатељства и сарадње између два народа.

Када се вратимо кући, рећи ћемо корејском народу о топлим пријатељским осећањима које је према њима изразио југословенски народ.

Живело братско пријатељство и јединство корејског и југословенског народа!

Живела Социјалистичка Федеративна Република Југославија!