БИТКА ЗА СТАЉИНГРАД

На данашњи дан, 23. августа 1942. године, почела је Стаљинградска битка коју су нацисти звали,,рат пацова” и сматра се најкрвавијом битком у историји због огромног броја жртава на обе стране. Међутим, немачка офанзива за заузимање Стаљинграда, данашњег Волгограда, почела је још 17. јула 1942. године. Нацистичке снаге су избиле на реку Волгу 22. августа, одакле су угледале Стаљинград. Наредног дана, 23. августа, Луфтвафе је започео масовно бомбардовање града, разоривши га у потпуности уз велике цивилне жртве. После три месеца борбе, нацисти су успели да контролишу 80 посто територије града али нису успели да скрше отпор Совјета..
После седам месеци тешких борби фашистичке Немачке и њених савезника: Италије, Мађарске, Румуније и Независне државе Хрватске против Црвене армије, Совјети су успели да униште нацисте. Хитлер је очекивао да ће заузети Стаљинград за неколико недеља, највише месец дана, међутим доживео је највећи Ватерло у Другом светском рату. Немачки пораз код Стаљинграда био је прекретница Другог светског рата, јер су силе осовине кренуле у повлачење са Источног фронта а Црвена армија у контраофанзиву са циљем да заузме Берлин. Више од два милиона војника погинуло је на обе стране и више од 40.000 цивила.
Стаљинградска битка има велики историјски значај јер да није било величанствене победе Црвене армије и исход Другог светског рата можда би био другачији.