А ЗА ДАН ПОБЕДЕ – ФАШИСТИЧКА КОРАЧНИЦА

Све слободољубиве снаге у свету, укључујући и Србију, ишчекивале су Девети мај, Дан победе над фашизмом, како би још једном показале да није заборављена велика победа човечанства над силама зла, оличеним у фашизму и нацизму.
Да би у Србији све било другачије него у осталим земљама победницама, побринула се актуелна буржоаска поданичка власт Александра Вучића. Наиме, у земљама победницама се величају антифашистички борци, одаје им се заслужено признање и почаст и оживљава сећање на њих. У Србији, поред полагања венаца и цвећа на спомен обележја посвећена борцима НОР-а, одржана је и тзв. “Свечана академија”, којој је присуствовао државни врх Србије, Вучићев кућни љубимац Милорад Додик, четворо преживелих бораца НОР-а и представници СУБНОР-а (или како ли се ова организација већ сад зове). Међутим, тај скуп нити је био свечан, нити је био академија. Много је више личио на комеморацију.
Стварно смо у великој дилеми којим редоследом да укажемо на све што је урушило смисао овог догађаја, али кренимо редом.
Ако знамо, а знамо, да је једина ослободилачка снага у овој земљи била НОВЈ, коју је предводила КПЈ на челу са Титом, за очекивати је било да буде отпевана или рецитована бар једна песма која велича НОР, али то се није десило. Отпевано је неколико руских песама, као што смо већ навели далеко примеренијих комеморативном скупу, него свечаној академији. Црвена армија је свакако дала велики допринос ослобођењу Београда и у борбама на Сремском фронту, али земљу је ослободила НОВЈ, која је крајем рата прерасла у Југословенску армију и која је у свом саставу имала 800.000 бораца.
Једина смо земља у свету у којој се за Дан победе на свечаном скупу рецитује песма која је била корачница фашистичке организације у тој земљи за време Другог светског рата. Конкретно, у питању је песма “Мртви нисте” која је била корачница фашистичке организације “Збор” Димитрија Љотића и њене војне формације – Петог српског добровољачког корпуса, познатог по злочинима над сопственим народом.
Светла тачка овог срамотног скупа било је обраћање председника СУБНОР-а, друга генерал-мајора у пензији Видосава Ковачевића. У свом говору указао је на чињеницу да се српски народ, као и остали југословенски народи, одазвао позиву КПЈ и друга Тита на устанак и да је у тој борби дао велики допринос. Националистима и национал-фашистима који су присуствовали скупу посебно је засметало што се генерал Ковачевић, поред осталог присутнима обратио и са “другарице и другови”. На то је отворено, на ружан и примитиван, али њему свакако својствен начин, реаговао Вучићев кућни љубимац, Милорад Додик. Да не би било двоумљења, на њега се односи одредница национал-фашиста.
После генерала Ковачевића, мада никоме од нас који не припадамо владајућем режиму није јасно по ком основу, скупу се обратио поменути Додик. У свом примитивном маниру, да би максимално омаловажио догађај и присутне борце НОР-а и чланове СУБНОР-а, није нашао за сходно да има припремљен, односно написан говор. Позант по својој елоквенцији и високим интелектуалним способностима, он је говор одржао, што би наш народ рекао, “из главе”. Сем негирања чињенице да су партизани на челу са Титом једини ослободиоци, јер тобоже они нису били Срби (да је бар нешто прочитао вероватно би знао да су преко две трећине састава НОВЈ чинили Срби), он је изнео нову историјску “чињеницу” да Тито није хтео да прихвати збег српске нејачи који је био прогањан од Францетићеве усташке “Црне легије”, и да је тај невини народ после тога тешко страдао (убијено је око 6.000 жена, деце и стараца). Овај страшан злочин се стварно десио, али то да Тито није хтео да прихвати збег је “податак” до кога су дошли само Додик и његови четници. Тиме се ставио у ред “значајних” историчара, где му друштво први пре свега Вук Драшковић, познат по својим никада потврђеним изворима. Суштина остатка његовог говора се свела на подсећање на злочин усташа у Јасеновцу, где је свакако и недосвимслено почињен геноцид над српским народом и што никад не сме да се заборави, нити опрости починиоцима, али није јасно због чега није ни једном речју поменуо борбу против немачких и италијанских окупатора. То за председавајућег Председништва Босне и Херцеговине није било битно нити важно, важно је “ударити” по Хрватима и Муслиманима (наравно, ни представници хрватских и муслиманских националистичких партија у БиХ нису ништа бољи од Додика, њима је једино важно да “ударају” по Србима). Он је истину за вољу на овај дан требао да буде у Сарајеву и тамо обележава Дан победе, а не у Београду да дели лекције како је постојао још један антифашистички покрет на територији Југославије. Још само да нам је рекао где су се то четници после новембра 1941. године и споразума Немаца и пуковника Михаиловића у селу Дивцима о заједничкој броби против партизана, борили против Немаца или Италијана, и ми бисмо употпунили своја знања о Другом светском рату. Наравно, Вучићев кућни љубимац то није могао да нам каже из простог разлога – тако нешто се није десило. Једино што су они радили је да су клали и убијали голоруки народ, како Хрвате и Муслимане, тако и Србе. Велики поткозарски четник (вероватно води порекло од оних који су убили др Младена Стојановића, чувеног “команданта Козаре”) нас није подсетио на “херојска” четничка дела у Србији – покоље у Вранићу и Друговцу, као ни на Даринку из Рајковца и њене две малолетне ћерке, које су заклали “храбри” припадници Горске гарде Николе Калабића. Он нас није подсетио, али ми се сећамо и подсетићемо ми њега када буде дошло време, а доћи ће сигурно, нека не брине.
Наравно, ништа не би имало смисла да се скупу није обратио и Александар Вучић. Као и његов претходник, и он је своје обраћање далеко више посветио дневно политичким потребама и обрачунавању са Зораном Милановићем и властима у Хрватској (свакако и не помишљамо да бранимо Милановића, јер неко ко изјави да су Срби сами криви за оно што им се десило у НДХ јер су се супротстављали усташама, не само да заслужује сваку моралну осуду већ треба одмах да буде суспендован са функције на којој је). О Другом светском рату је много опрезније говорио од свог кућног љубимца, чак се у знак поштовања поклонио присутним борцима НОР-а. Наравно, знамо да је Александар Вучић један од највећих глумаца у Србији, тако да смо свесни и чињенице да је све ово била глума. То пре свега јер је пореда НОП-а он помињао још неке ослободилачке покрете на тлу Југославије (знамо да је сигурно мислио на четнике, којима и сам припада, али стварно нам није јасно који су то још покрети били), чијим припадницима се такође поклонио.
На крају, да резимирамо. Нити је скуп који је требао да буде свечана академија случајно омаловажен, нити је случајно рецитована фашистичка корачница, нити је случајно Милорад Додик причао то што је причао, а свакако није случајно то што је Вучић изнео у свом обраћању. Све је то још један од веома добро осмишљених поступака снага поражених у Другом светском рату, којима желе да докрајиче посао на потпуној ревизији историје и негирању истине о ослободилачкој борби на тлу Југославије у Другом светском рату.
У Србији је левица, укључујући и комунисте, у потпуној дефанзиви у дужем периоду. Екстремна десница све више узима маха и постоји велика бојазан да ће фашистичке организације све више бити заступљене на нашој политичкој сцени. Актуелна власт овај тренд свесрдно потпомаже, јер је у складу са њеним циљевима.
Уколико ускоро прогресивне снаге у Србији не предузму значајне и одлучне кораке, будућност земље и нових нараштаја је под великим знаком питања. Идуће године ће можда на свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом почасно место да заузимају фотографије Милана Недића, Димитрија Љотића и Марисава Петровића. Крајње је време да се освестимо!
СМРТ ФАШИЗМУ И ФАШИСТИМА – СЛОБОДА НАРОДУ
ЖИВЕЛА СОЦИЈАЛИСТИЧКА РЕПУБЛИКА СРБИЈА