22. децембар – Дан Југословенске народне армије

Прва пролетерска народноослободилачка ударна бригада формирана је 21. децембра 1941. године у Рудом. Бригаду је формирао Врховни командант Народноослободилачке војске и партизанских одреда Југославије (НОВ и ПОЈ) Јосип Броз Тито, на основу одлуке Централног комитета Комунистичке партије Југославије. Била је то прва маневарска брзопокретна јединица НОВ и ПОЈ, намењена за извођење борбених дејстава на читавом ратишту.

 

Тито врши смотру Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде

Приликом формирања, бригада је бројала 1.200 бораца и у свом саставу имала шест батаљона: Први и Други (црногорски – команданти народни хероји Перо Ћетковић и Радован Вукановић), Трећи (крагујевачки – командант народни херој Радисав Недељковић Раја), Четврти (краљевачки – командант народни херој Павле Јакшић), Пети (шумадисјки – командант народни херој Милан Илић – Чича шумадијски) и Шести (београдски – командант Миладин Ивановић).

Командант бригаде био је прослављени београдски комуниста и Шпански борац, народни херој Коча Поповић, а политички комесар, такође народни херој, Филип Кљајић Фића.

генерал Коча Поповић у Дрвару, 1944. године

Прва пролетерска бригада је на свом путу славе, који је био дуг преко 20.000 километара и трајао 1.240 ратних дана, храбро и часно носила црвену Пролетерску заставу. Борила се у 530 већих и мањих борби (скоро сваки други дан), којом приликом је имала око 7.500 погинулих, рањених и несталих бораца, од чега 625 бораца који су у њеном саставу били приликом формирања у Рудом. Бригада је из строја избацила више хиљада окупаторских војника и њихових домаћих помагача. У њеним редовима борило се више од 22.000 бораца из целе Југославије. Дала је 83 народна хероја и више од 3.000 војних и политичких руководилаца. Њен командант, Коча Поповић, после рата је обављао више одговорних дужности, међу којима и начелника Генералштаба ЈНА, савезног секретара за иностране послове и потпредседника СФРЈ.

Бригада је одликована: Орденом народног хероја, Орденом народног ослобођења, Орденом партизанске звезде, Орденом братства и јединства и Орденом заслуга за народ.

Застава и одликовања Прве пролетерске бригаде,
који се чувају у Војном музеју у Београду

Датум прве борбе, коју је бригада водила код села Гаочића и Миоча 22. децембар 1941. године, се у СФРЈ славио као Дан Југословенске народне армије. Данас овај дан славе сви они грађани са југословенског простора који поштују вредности и тековине наше народноослободилачке борбе.

Поводом Дана Југословенске народне армије, делегација Партије Комунисти Србије и Удружења Савез Комуниста Србије је данас, 22.12.2017. године положила цвеће на гроб Врховног команданта Оружаних снага СФРЈ, маршала Југославије Јосипа Броза Тита.

Нека је вечна слава и хвала свим борцима Народноослободилачке војске Југославије који су своје животе дали за слободу своје земље, и вечна захвалност свим оним борцима који су рат преживели!

 

Пратија Комунисти Србије