100 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА КОМИНТЕРНЕ

Након слома Централних сила у Првом светском рату и револуционарних побуна у земљама некадашњег империјалног блока, створена је база за обједињавање комунистичких (радничких) партија у Трећу Комунистичку Интернационалу (Коминтерну).

4. марта 1919. у Москви, на Првом конгресу комунистичких партија разних земаља на иницијативу Лењина и бољшевика основана је Трећа Комунистичка Интернационала (Коминтерна).

На конгресу је присуствовало 310 делегата, а конгрес је Лењин отворио, након чега је усвојен нови програм партије. Конгрес је формирао Извршни комитет Коминтерне (ИККИ). На тај начин створена је међународна револуционарна пролетерска организација новог типа.

За председника Коминтерне изабран је Григориј Зиновјев, а за секретара Георги Димитров. До Лењинове смрти активност Коминтерне је била велика и значајна, јер је у њој већ било укључено 65 чланица

Комунисти Србије се на свим међународним скуповима Радничких и Комунистичких партија залажу за формирање Нове Комунистичке Интернационале која би консолидовала и ојачала светски комунистички покрет.