ЧЕСТИТКА ПОВОДОМ 7.ЈУЛА ДАНА УСТАНКА НАРОДА И НАРОДНОСТИ СРБИЈЕ

Свим Комунистима, борцима и прогресивним грађанима Србије честитамо један од најзначајнијих датума у нашој историји. Тог дана 1941.године на вашару у Белој Цркви Жикица Јовановић Шпанац одржао је револуционарни говор после кога се Партизанима прикључила група омладинаца. Недуго после њиховог одласка  два припадника квислиншке жандармерије су почели да растерују и малтретирају окупљени народ, јер је фашистички окупатор забранио јавна окупљања. Када је та вест стигла до Жикице поступио је по директиви из Прогласа Политбироа ЦК КПЈ од 4.јула 1941. године, који гласи:

„Народи Југославије – Срби, Хрвати, Словенци, Црногорци, Македонци и други… Ви сте били побијеђени у рату, али нисте покорени. Славне традиције борбе за правду и слободу ваших дједова не смију бити заборављене. Сада је вријеме да покажете да сте достојни потомци својих предака. Сада је вријеме, сада је куцнуо час да се дигнете сви као један у бој против окупатора и њихових домаћих слугу, крвника наших народа. Не презајте ни пред каквим терором непријатеља. На терор одговарајте масовним ударом по најосјетљивијим точкама фашистичких окупаторских бандита. Уништавајте све – све што користи фашистичким освајачима. Не дозволимо да наше жељезнице превозе ратни материјал и друга средства која служе фашистичким хордама у борби против Совјетског Савеза. Створимо од наше земље опсједну државу за фашистичке освајаче.“

Жикица Јовановић се вратио са својим друговима Партизанима на вашар и ликвидирао два жандарма. Није то био пуцањ Србина на Србина, већ је то била обична ликвидација два издајника у служби фашистичког окупатора.

Срамота је што су прочетничке буржоаске власти, које баштине поржене снаге из Другог светског рата у непосредној близини Жикициног споменика подигле споменике погинулим издајницима у порти цркве.

Комунисти Србије никада неће заборавити народног хероја Жикицу Јовановића Шпанца, па ће и ове као и претходних година положити венац на његов споменик и на тај начин одати дужну пошту славном револуционару.

Овом приликом позивамо све чланове и симпатизере као и остале поштоваоце НОБ-а и Социјалистичке револуције да својим присуством увеличају Дан устанка у Белој Цркви.

СМРТ ФАШИЗМУ СЛОБОДА НАРОДУ!