СТОП ШИРЕЊУ БИОЛОШКОГ ОРУЖЈА И ЗАТВАРАЊЕ АМЕРИЧКИХ ВОЈНИХ БИОЛОШКИХ ЛАБОРАТОРИЈА ШИРОМ СВЕТА

Заједничка изјава комунистичких и радничких партија чланица Солиднета, против ширења биолошког оружја и за затварање америчких војних биолошких лабораторија широм света

Ми, комунистичке и радничке партије, са осећајем одговорности према нашим народима, боримо се за непосредне мере за заштиту здравља и приступа свих радника бесплатном лечењу и вакцини против коронавируса. Истовремено изражавамо дубоку забринутост због постојања и рада војних биолошких лабораторија и изјављујемо да захтевамо забрану развоја и ширења биолошког оружја.

У позадини глобалне пандемије Ковид-19 и у ситуацији кризе капитализма и погоршања његових контрадикција, поново видимо дубоке недостатке здравственог система у свим капиталистичким земљама, као и кршење права радника, генерално анти-популарну природу капитализма. Истовремено, посебно смо забринути чињеницом да се у многим земљама наставља развој биолошког оружја. Само у оквиру програма америчког Пентагона широм света створено је 1495 лабораторија које нису одговорне владама земаља у којима раде, а њихове активности нису транспарентне. Исте лабораторије су створене у Украјини, Грузији, Јерменији, Азербејџану, Казахстану, Узбекистану и другим земљама. Сједињене Америчке Државе никада нису потписале протокол међународне „Конвенције о забрани развоја, производње и залиха бактериолошког (биолошког) и токсичног оружја и о његовом уништавању“, чиме су блокирали напоре за контролу Конвенције и наставили да развијају нове врсте смртоносних болести. Државни ресурси опредељени за развој биолошког и другог смртоносног оружја, као и савремени научни и технолошки потенцијал, требало би да буду у потпуности усмерени на пружање бесплатне медицинске заштите свим радницима и општој популацији и на обезбеђивање вакцина против Ковид-19 свима бесплатно и без изузетка. …Ми, комунистичке и радничке партије, делујемо:

– За забрану развоја и ширења биолошког оружја

– За тренутно елиминисање свих америчких војних биолошких лабораторија у свим земљама света

– За предузимање непосредних мера за заштиту здравља радника, укључујући бесплатно лечење и примање вакцине против коронавируса.