РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ НА ЦРВЕНОМ ТРГУ

 

Већ петнаест година, током прославе годишњице победе совјетског народа у Великом Домовинском рату, Лењинов маузолеј се прекрива штитом од шперплоче, што није било ни у време Јељцина.

То се чини, упркос чињеници да је Маузолеј, као најважнији симбол совјетске државе, победничке државе у Великом домовинском рату, нераскидиво повезан са његовом историјом. Овде је врховни командант J. В. Стаљин у критичном тренутку за судбину земље примио параду совјетских трупа 7. новембра 1941. са које су војници кренули право на фронт. У подножју Маузолеја  војници Црвене армије, бацили су транспаренте поражене фашистичке војске током Параде победе 24. јуна 1945. године. При томе су одали почаст не само тадашњем руководству земље, већ и творцу Црвене армије, која је уништила фашистичку хорду. Ове неоспорне чињенице не могу се сакрити иза драперије од шперплоче. Фалсификовање историје, против којих се, чини се, боре руске власти, треба зауставити овде. Чак и ако се неком не допадају неке историјске чињенице, не треба их фалсификовати, поготово када су чврсто сачуване у људском памћењу.Ове године, због коронавируса, 24. јуна, тачно 75 година након историјске Параде победе 1945. године, биће одржана парада у част победе совјетског народа у Великом домовинском рату. Комунистичка партија Совјетског Савеза је организовала потписивање петиције којом се тражи да током одржавања параде Црвени трг задржи историјски изглед. Исто важи за све будуће догађаје у част велике победе, који ће се десити у наредним годинама. Петицијом се позива шира јавност да подржи захтев да се прекине драперење (затварање украсним плочама) Лењиновог маузолеја током прославе победе совјетског народа у Другом светском рату.

На паради Победе 24. јуна у Москви, поводом 75. годишњице од победе у Другом светском рату, продефиловаће и 75 српских војника и официра. Постављамо питање да ли ће током параде носити обележја и заставе победничке Југословенске армије са црвеном звездом као симболом победе те армије или ће у складу са фалсификовањем историје које је у току у Србији, носити обележја оних који су заједно са Немцима бежали пред њом. Позив да учествује на паради, поводом 75. Годишњице од победе над фашизмом добио је и председник Републике Србије Александар Вучић, иако је баштиник поражених четничких банди из Другог светског рата, што представља срамоту за државу Србију и српски народ који је највећим делом био у редовима Народноослободилачке војске Југославије и под командом Маршала Јосипа Броза Тита.

Живела велика Победа!

Не – фалсификовању историје!