ПАРТИЈА КОМУНИСТИ СРБИЈЕ ПОТПИСАЛА ЗАЈЕДНИЧКИ АПЕЛ КП и РП СВЕТА ПРОТИВ ПРИЗНАВАЊА ЈЕРУСЛИМА КАО ГЛАВНОГ ГРАДА ИЗРАЕЛА

Комунистичке и радничке партије које потписју овај заједнички апел:

1.Чврсто осудити неприхватљиву позицију председника САД, Д.Трaмпа, преко које САД признају Јерусалим као главни град Израела. 2. Ова одлука снажно нарушава праведну борбу Палестинског народа против Израелске окупације, за стварање и признање Палестинске државе у границама од 1967.године, а источни Јерусалим као главни град. Штавише, ова одлука, која представља опасну провокацију против народа Блиског истока, креће се у правцу општег пожара у региону како би задовољила империјалистичке планове САД-а.

2. Ова одлука снажно нарушава праведну борбу Палестинског народа против Израелске окупације, за стварање и признање Палестинске државе у границама од 1967.године, а источни Јерусалим као главни град. Штавише, ова одлука, која представља опасну провокацију против народа Блиског истока, креће се у правцу општег пожара у региону како би задовољила империјалистичке планове САД-а.

3. ЕУ, као и руководства држава чланица, такође имају одговорност за овакав развој догађаја, јер су продубили своје односе са Израелском државом, истовремено када Израелска држава угњетава и убија Палестински народ. 4. Позивамо раднике и све народе да повећају своју солидарност са Палестинским народом да се ослободи хиљаде политичких затвореника из израелских затвора; да се сруши зид срама; да се присили повлачење Израелске војске са свих окупираних територија од 1967. године, укључујући Голанску Висораван (Сирија) и фарме Шеба (Либан); да се окончају све блокаде против Палестинског народа на Западној обали и Гази; да се ангажују на повратку Палестинских избеглица на њихова огњишта, у просторијама према резолуцији УН-а; да настави борбу за признање независне, суверене и одрживе Палестинске државе унутар граница од 1967. године, а источни Јерусалим као њен главни град.

4. Позивамо раднике и све народе да повећају своју солидарност са Палестинским народом да се ослободи хиљаде политичких затвореника из израелских затвора; да се сруши зид срама; да се присили повлачење Израелске војске са свих окупираних територија од 1967. године, укључујући Голанску Висораван (Сирија) и фарме Шеба (Либан); да се окончају све блокаде против Палестинског народа на Западној обали и Гази; да се ангажују на повратку Палестинских избеглица на њихова огњишта, у просторијама према резолуцији УН-а; да настави борбу за признање независне, суверене и одрживе Палестинске државе унутар граница од 1967. године, а источни Јерусалим као њен главни град.