НУКЛЕАРНИ ПОТЕНЦИЈАЛ ИМА СВРХУ ОДВРАЋАЊА ОД АГРЕСИЈЕ

 

На 5. годишњицу остварења великог историјског циља комплетирања државних нуклеарних снага ДНРК (29. новембар 2017.), Стратешке снаге ДНРК тестирале су Интерконтиненталну балистичку ракету новог типа 18. новембра усред стриктног спровођења стратегије изградње одбране од највишег приоритета, Радничке партије Кореје и владе ДНРК о сталном јачању нуклеарног потенцијала чији је циљ одвраћање од евентуалне агресије. Пробна ватра је изведена под условима безобзирних притисака и војно конфронтационих потеза САД и њихових сателита, који упорно доводе војну и политичку ситуацију на Корејском полуострву до црвене линије. САД су прешле све границе и својим лицемерним и разбојничким софизмом оспоравају, чак и у УН,  право суверене државе на самоодбрану означавајући је као провокацију.

Ким Џонг Ун, генерални секретар Радничке партије Кореје и председник за државна питања ДНРК, водио је пробну ватру на лицу места. Џо Јонг Вон, Ри Ил Хван, Џон Хјон Чол, Ри Чунг Гил, Ким Џонг Сик и други високи званичници Централног комитета РПК посматрали су пробну паљбу у присуству  Ким Џонг Уна. Пробна паљба је имала за циљ проверу поузданости система наоружања и његовог рада. ИКБМ новог типа Хвасонгпхо-17, лансиран на међународном аеродрому у Пјонгјангу, путовао је до максималне висине од 6 040,9 км и прелетео раздаљину од 999,2 км за 4 135 секунди пре него што је тачно слетео на унапред постављено подручје у отвореним водама Источног корејског мора. Пробна ватра је јасно доказала поузданост новог главног система стратешког наоружања да буде репрезентативан за стратешке снаге ДНРК и његове моћне борбене перформансе као једног од најјачег стратешког наоружања на свету.

Охрабрујући успешну пробну ватру, Ким Џонг Ун је рекао „ да је дошао да још једном потврди да су нуклеарне снаге ДНРК обезбедиле још један поуздан и максималан капацитет за обуздавање било какве нуклеарне претње. Недавна опасна ситуација у којој војне претње САД и других непријатељских снага постају све нескривеније око ДНРК све хитније захтева од ње да значајно убрза јачање свог огромног нуклеарног потенцијала“, истакао је он. Истичући потребу да се покаже јаснија акција у садашњој ситуацији како би САД, Јужна Кореја и друге вазалне снаге биле свесне да војне контраакције против ДНРК воде до њиховог самоуништења и морају преиспитати мудар избор за побољшање у свом безбедносном окружењу, Ким Џонг Ун је рекао да Радничка партија Кореје и влада треба јасно да покажу своју најснажнију вољу да узврате на хистеричну агресију, ратне вежбе непријатеља који жели да униште мир и стабилност на Корејском полуострву и региону. Затим је изјавио да што више амерички империјалисти буду војно блефирали на Корејском полуострву и његовој околини док су заокупљени „појачаном понудом продуженог одвраћања“ својим савезницима и ратним вежбама, то ће војна противакција ДНРК бити офанзивнија. Ким Џонг Ун је свечано изјавио да ако непријатељи наставе са претњама ДНРК, често уводећи средства нуклеарног удара, РПК и влада ће одлучно реаговати на нуклеарно оружје нуклеарним оружјем и на тоталну конфронтацију свеопштим сукобом. Позивајући се још једном на стратегију изградње одбране Партије за стално јачање нуклеарног стратешког наоружања, он је позвао национални одбрамбени научноистраживачки сектор да снажније подстакне развој стратешког оружја корејског стила заснованог на џучеу и јединица ИКБМ и свим јединицама за дејство тактичког нуклеарног наоружања да појачају обуку уз високу будност како би у свакој ситуацији и у сваком тренутку извршили своју важну стратешку дужност. Сви званичници и научници у сектору науке о националној одбрани и борци јединица стратешког нуклеарног наоружања обећали су да ће апсолутно остати одани револуцији и народу.

Ким Џонг Уну је изашао на лице места на историјску велику пробу стратешког оружја, кључну прекретницу у јачању нуклеарних снага ДНРК, да заједно са својом ћерком и супругом лично води цео ток пробне ватре и топло охрабри све научнике и борце који су одлучни да изграде нуклеарно оружје способно да одврати сваког агресора ради одбране зенље и народа.