На данашњи дан 27.новембра 1943.године, на Гламочком пољу погинуо је Иво Лола Рибар

Иво Лола Рибар  рођен је у  Загребу 23. априла 1916. године. Био је правник и студент филозофије, један од организатора и предводника омладинског и студентског револуционарног покрета у Југославији, секретар ЦК СКОЈ, председник УСАОЈ, један од организатора устанка у Југославији, члан Врховног штаба НОВ и ПОЈ и народни херој Југославије.

Син је познатог хрватског и југословенског политичара др Ивана Рибара.

Лола је 1935. године примљен у чланство Савеза комунистичке омладине Југославије и изабран за члана Акционог одбора стручних студентских удружења. Идуће 1936. године примљен је и у чланство Комунистичке партије Југославије. Као истакнути омладински руководилац присуствовао је на многим међународним омладинским конгресима.

Октобра 1943. године Иво Лола Рибар је одлуком Врховног штаба НОВ и ПОЈ одређен за шефа Прве војне мисије НОВ и ПОЈ, која је требало да отпутује у Каиро, у Штаб савезничке команде за Блиски исток,  као први опуномоћени представник Нове Југославије. Поред Лоле у овој војној мисији налазили су се Владимир Велебит и Милоје Милојевић. У тренутку када се спремао да полети авионом у Каиро, 27.новембра 1943. године, непосредно пре полетања, на аеродрому на Гламочком пољу погођен је бомбом из непријатељског авиона и на лицу места погинуо.