КОМУНИСТИ СРБИЈЕ ПОТПИСАЛИ ЗАЈЕДНИЧКУ ИЗЈАВУ КОМУНИСТИЧКИХ И РАДНИЧКИХ ПАРТИЈА СВЕТА ПОВОДОМ 150. ГОДИШЊИЦЕ РОЂЕЊА ЛЕЊИНА

Заједничка изјава комунистичких и радничких партија

поводом 150. годишњице рођења В.И. Лењина

 

 

Поштујемо великог револуционарног вођу В.И. Лењин, ми смо му посвећени, настављамо његово дело!

 

Комунистичке и радничке партије, које су потписале ову Заједничку изјаву, желе да на овај начин одају почаст великом револуционару и теоретичару научног социјализма, Владимиру Иљичу Лењину, 22. априла обележава се 150 година од његовог рођења.

Нарочито у тренутним условима, док се пандемија COVID-19 шири, трагично показујући велики недостатак здравствених система у капиталистичким земљама као и антисоцијалну и паразитску природу капиталистичког система, пред новом кризом, чији ће се терет поново свалити на рамена радника, агресивна природа капитализма и ескалација империјалистичких такмичења,  представља нову опасности за мир и народе, осећамо још већу потребу да се упућујемо на историјску физиономију В.И. Лењин. Личности која је свој живот посветила радничкој класи и другим обесправљеним слојевима, у борби за укидање експлоатације и изградњу социјалистичког друштва.

Поштујемо В.И. Лењин као оснивача савремене партије радничке класе, „партије “ новог типа “, која је била чврсто одвојена од опортунизма и отпадништва старе социјалдемократске странке. Таква је била бољшевичка партија, која је била на челу класне борбе пролетаријата и других потиснутих слојева Русије. Лењинова партија је водила Руску радничку класу до победе свргавањем класе експлоататора и успостављањем  диктатуре пролетаријата, радничке и сељачке владе, у служби интересе многих, експлоатисаних и потлачених. Лењин је дефинисао и потврђивао водећу улогу Комунистичке партије, не само у успостављању моћи радника, већ и у изградњи социјализма.

Поштујемо В.И. Лењин као теоретичара који је, водећи рачуна о конкретној стварности, даље развио саставне делове марксизма, тј. филозофију, политичку економију, и научни комунизам. Био је противник било каквог опортунистичког и ревизионистичког скретања револуционарне теорије и праксе, догматизма, секташтва и парламентарне илузије. Његови радови, попут “Ко су пријатељи народа и како се борити против Социјал-Демократије “,„ Развој капитализма у Русији “,„ Шта треба учинити “,„ Две тактике социјалдемократије у демократској револуцији”, “Материјализам и емпиријска критика”,„Марксизам и ревизионизам“, „Колапс друге интернационале“, „социјализам и рат“,”На слогану за Сједињене Државе Европе”, “Империјализам, највиша фаза капитализма “, “Држава и револуција”, “Априлски тезе”, “Левичарски комунизам: Анинфантилни поремећај “,” Непосредни задаци совјетске владе ” и ” Велика иницијатива ” је прекретница у ширењу и развоју марксизма и револуционарне борбе. Лењиново драгоцено теоријско дело је још увек актуелно и служи као светиња за идеолошко-политичко образовања и акције сваке нове генерације револуционара широм света.

Поштујемо В.И. Лењин као вођу Велике октобарске социјалистичке револуције, која је пре једног века потресла свет. Победничка револуција осветлила је снагу класне борбе, снагу искориштаваних и потлачених – кад се заузму за своје интересе и преузму ствари у своје руке и окрену точак историје напред у правцу социјалног ослобођења. Октобарски пламен водио је и убрзао оснивање великог броја комунистичких и револуционарних радничких партија. Лењин је имао увид у стратешке способности и вешто руковање савезима, способностима које је посветио социјалистичкој револуцији.

Поштујемо В.И. Лењин као вођу прве социјалистичке државе на свету, која је на почетку успостављања радничке моћи заснована на новим револуционарним институцијама, попут Совјета, који су омогућили економско функционисање друштва на новој основи, основи задовољења потреба савремених људи и вишеструки слободни развој свих људи, а не профитабилност неколицине.  СССР, прва социјалистичка држава на свету, која је створена уз посебан допринос В.И. Лењина, ставила је у први план нова невиђена економска, социјална, политичка и културна достигнућа радничке класе и шире слојеве који су имали дубок утицај на историјска прогресивна дешавања широм света. Била је то подршка народима у борби за социјализам и мир.

Поштујемо В.И. Лењин као великог интернационалисту, вођу који је подигао заставу пролетерског интернационализма против издајничког става Друге интернационале, током империјалистичког светског рата супротстављао се буржоаском национализму и другим буржоаским погледима као што је космополитизам престонице што је довело до формирања Треће Комунистичке Интернационале, која је дала велики допринос међународној радничкој снази и Комунистичком покрету и данас је основни извор извлачења корисних поука из искуства које се нагомилало њеним деловањем. Лењинове ставове о колонијализму следили су Комунисти који су схватили питање колонија и инспирисали их да предводе антиколонијалну борбу, како у колонијалним земљама, тако и у колонијама.

Поштујемо В.И. Лењин као неуморног и доследног противника империјалистичких ратова, бранитеља борбе народа за национално и социјално ослобођење, социјалну правду, мир и социјализам. Контрареволуција и капиталистичка обнова не могу прикрити достигнућа Социјализма. Катастрофе и неправде које доживљавамо, акутни проблеми и патње радничке класе, малих и средњих слојева, сељаштва и народа свеукупно узрокованих капиталистичком експлоатацијом и угњетавањем, наглашавају нужност и благовременост социјализма широм света. Комунистичке и радничке партије осуђују талас ћутања, као и реакционарна и антикомунистичка изобличења која су широм света ослободиле политичке снаге које служе интересима капитала против В.И. Лењин, радника и омладине. Боримо се за наставак његовог дела, посвећени смо томе да наставимо бранећи и пропагирајући његово наслеђе и позивамо раднике и људе да уче од њега.

22/04/2020

 

SolidNet Партије које су потписале заједничку изјаву

 

 1. Communist Party of Albania
 2. PADS, Algeria
 3. Communist Party of Argentina
 4. Communist Party of Armenia
 5. Communist Party of Australia
 6. Party of Labour of Austria
 7. Communist Party of Azerbaijan
 8. Democratic Progressive Tribune of Bahrain
 9. Communist Party of Bangladesh
 10. Communist Party of Belarus
 11. Communist Party of Belgium
 12. Brazilian Communist Party
 13. Communist Party of Britain
 14. New Communist Party of Britain
 15. Communist Party of Bulgaria
 16. Party of Bulgarian Communists
 17. Communist Party of Canada
 18. Communist Party of Chile
 19. Socialist Workers’ Party of Croatia
 20. AKEL, Cyprus
 21. Communist Party of Bohemia-Moravia
 22. Communist Party of Denmark
 23. Communist Party in Denmark
 24. Force of the Revolution, Dominican Republic
 25. Communist Party Ecuador
 26. Communist Party of El Salvador
 27. Communist Party of Finland
 28. United Communist Party of Georgia
 29. German Communist Party
 30. Communist Party of Greece
 31. Hungarian Workers Party
 32. Communist Party of India
 33. Communist Party of India (Marxist)
 34. Communist Party of Kurdistan – Iraq
 35. Tudeh Party of Iran
 36. Workers’ Party of Ireland
 37. Communist Party of Ireland
 38. Communist Party of Israel
 39. Communist Party, Italy
 40. Italian Communist Party
 41. Jordanian Communist Party
 42. Socialist Movement of Kazakhstan
 43. Workers’ Party of Korea
 44. Party of the Communists of Kyrgyzstan
 45. Lebanese Communist Party
 46. Socialist Party of Latvia
 47. Socialist Party, Lithuania
 48. Communist Party of Luxembourg
 49. Communist Party of Malta
 50. Communist Party of Mexico
 51. Communist Party of Norway
 52. New Communist Party of the Netherlands
 53. Communist Party of Pakistan
 54. Palestinian Communist Party
 55. Palestinian People’s Party
 56. Paraguayan Communist Party
 57. Peruan Communist Party
 58. Communist Party of Poland
 59. Portuguese Communist Party
 60. Philippine Communist Party (PKP-1930)
 61. Communist Party of Ukraine
 62. Union of Communists of Ukraine
 63. Communist Party of the Russian Federation
 64. Communist Workers’ Party of Russia
 65. Communist Party of the Soviet Union
 66. Union of Communist Parties – CPSU
 67. New Communist Party of Yugoslavia
 68. Communists of Serbia
 69. Communist Party of Slovakia
 70. South African Communist Party
 71. Communist Party of Spain
 72. Communist Party of the Workers of Spain
 73. Communist Party of the Peoples of Spain
 74. Communists of Catalonia
 75. Communist Party of Sri Lanka
 76. Communist Party of Swaziland
 77. Communist Party of Sweden
 78. Sudanese Communist Party
 79. Syrian Communist Party
 80. Communist Party of Turkey
 81. Communist Party of Venezuela

 

Друге партије које су потписале заједничку изјаву

 

 1. Union of Communists in Bulgaria
 2. Communist Revolutionary Party of France
 3. Pole of Communist Revival in France
 4. Shiso-Undo, Japan
 5. Communist Party of Puerto Rico
 6. Galizan People’s Union
 7. Communist Party, Switzerland
 8.  Party of Communists, USA