КОМУНИСТИ СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖИЛИ СУ 89. ГОДИШЊИЦУ РОЂЕЊА ЧЕ ГЕВАРЕ

 

Дана 14.06.2017. године Комунисти Србије одржали су свечану седницу поводом рођења легендарног револуционара и интернационалисте Че Геваре.

Ернесто Гевара де ла Серна, познатији као Че Гевара или само Че (шп. Ernesto Guevara de la Serna, Che; Росарио, 14.јун 1928 — Ла Игера, 9.октобар 1967) био је марксистички револуционар, кубански герилски вођа и теоретичар, лекар, дипломата и писац.

Гевара је представљао једну од кључних личности у револуцији Фидела Кастра  на Куби (1956—1959), као члан покрета „26.јул“. Након победе револуције, неколико година је био активан у промоцији револуције друштва, путујући по свету као дипломата Кубе, а затим се лично ангажовао у покретима за ослобођење од диктаторских режима путем герилске борбе, најпре у Конгу, за време владавине Моиза Чомбеа, а потом у Боливији. У Боливији, спрегом Америчке обавештајне агенције и боливијске војске, Гевара је најпре ухваћен, а одмах сутрадан убијен. Његов лик, као борца за ослобођење и жртве империјализма, и данас, неколико деценија после његове смрти, представља један од главних симбола и икона друштвене и политичке револуције широм света. Као строг војсковођа, и потпуно посвећен свом револуционарном циљу са огромним моралним ауторитетом над својим трупама,  он је остао личност од велике историјске важности.

Часопис “Тајм” прогласио је Гевару једним од 20 највећих светских икона и хероја у оквиру 100 најутицајнијих људи света 20. века, а чувену фотографију Геваре (десно), коју је начинио Алберто “Корда” Дијаз, Академија уметности у Мериленду прогласила је „најпознатијом фотографијом на свету и симболом двадесетог века“.

„НИЈЕ МЕ БРИГА АКО ПАДНЕМ, СВЕ ДОК ЈЕ ИЗА МЕНЕ НЕКО КО ЋЕ ПОДИЋИ МОЈУ ПУШКУ И НАСТАВИТИ ПУЦАТИ!“

„РЕВОЛУЦИЈА НИЈЕ ЈАБУКА КОЈА ПАДНЕ КАД ЈОЈ ДОЂЕ ВРЕМЕ. ТИ СИ ТАЈ КОЈИ ЈЕ ТРЕБА НАТЕРАТИ ДА ПАДНЕ!“

Жан Пол Сартр га је описао као „Најцелокупнијег човека његових година, живео је своје речи, говорио своја дела, и његова прича и прича света су ишле паралелним током“.