КОМУНИСТИ СРБИЈЕ ОБЕЛЕЖИЛИ ГОДИШЊИЦУ ПРОБОЈА СРЕМСКОГ ФРОНТА

Дана 12.04.2018.године делегација Партије  „Комунисти Србије“ положила је венац на споменик палим борцима који су учествовали у пробоју Сремског фронта. Поред наше делегације, уз остале, венац је положила и делегација  удружења “Савез Комуниста Србије“.

Сремски фронт представља једну од најважнијих операција вођених на територији Србије у току Другог светског рата, а свакако најзначајнију операцију у завршним борбама за ослобођење Југославије. Борбе на Сремском фронту отпочеле су одмах након ослобођења Београда и трајале све до 12.априла 1945.године, када су јединице Југословенске Армије потпомогнуте јединицама Црвене Армије, Бугарске Народне Армије и борцима Бригаде Италија извршиле пробој, чиме су борбе на Сремском фронту окончане. У току дуготрајних и крвавих борби, у којима је преовладавао фронтални облик борбе којем наше јединице нису биле вичне и чињеници да је непријатељ на време организовао одбрану и успоставио одговарајући систем ватре, јединице Југословенске армије имале су око 13 000 погинулих бораца, док су остале савезничке јединице имале око 2 000 погинулих. Немачке, усташке и снаге Белогардејског руског заштитног корпуса  су имале губитке који се процењују на око 30 000.

У последње време у јавности се пласирају неодрживе неистине које за циљ имају да прикажу како је руководство Југословенске армије намерно послало младиће мобилисане у Србији и Црној Гори да погину на Сремском фронту. Ко имало познаје ситуацију у току Другог Светског рата на територији Југославије свестан је чињенице да се већина борби које је водила НОВЈ одвијала на територији Босне и Херцеговине, дела Црне Горе, Баније, Лике и Кордуна и да је велики број бораца са тих територија погинуо. Такође, велики број људи са територије БиХ је одведен у усташке концентрационе логоре. На основу тога, имајући у виду да су завршне борбе за ослобођење Југославије, закључно са Сремским фронтом, већином вођене у Србији, сасвим је оправдано и очекивано да се попуна јединица Југословенске армије (пре тога НОВЈ) врши регрутима са територије Србије. Према томе нико није мобилисао регруте да би их намерно слао да погину, већ зато да се изврши попуна јединица Југословенске армије потребним бројем људи, како би могао да се оствари крајњи циљ НОР-а, а то је ослобођење Југославије од фашистичког окупатора.

НЕКА ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА НА СРЕМСКОМ ФРОНТУ !