Изложба: Тито у Африци или где је солидарност данас?

Дана 27.06.2017.године у музеју Историје Југославије отворена је изложба “Тито у Африци” која ће бити приказана у 9 држава

Изложба “Тито у Африци – Слике солидарности” је настала у сарадњи с међународним пројектом Социалисм Гоес Глобал, који према речима Пола Бетса, историчара са Универзитета у Оксфорду, покушава да испита наслеђе сарадње мањих држава у време хладноратовске поделе. “Живимо у ери национализама и ограда, а кроз овај пројекат причамо о интернационализму и изградњи мостова. У овом пројекту учествује девет земаља, много стручњака и заједно смо покушали да пружимо другачији поглед на Хладни рат. Фокус неће бити на великим силама него на малим државама које су се повезивале у војном, економском и културном смислу, које су међусобно градиле мостове. Југославија и Тито су у ширем смислу имали велику улогу у томе и изградили много веза кроз спољну политику према афричким земљама. Ми то наслеђе желимо да реафирмишемо”, констатовао је Бетс у краткој изјави.

Комунисти Србије, иако је нису организовали комунисти, препоручују да се погледа ова изложба која објективно сведочи о снази спољне несврстане политике СФРЈ коју је предводио Маршал Јосип Броз Тито. На 130 слика приказана су путовања друга Тита по Африци и тада су народи Африке први пут видели великог команданта и државника у белој униформи окруженог својим генералима, а који није био освајач, злочинац, ни пљачкаш, већ искрени пријатељ сиромашног и вековима угњетаваног народа Африке од стране колонијалних сила. СФРЈ је као једна од оснивача покрета  несврстаности несебично помагала све револуционарне и антиколонијалне покрете широм света, а нарочито у Африци. Да није разбијена СФРЈ она би и данас била водећа држава у покрету несврстаних, иако више не постоји источни социјалистички блок. То је најбоље објаснио друг Фидел Кастро рекавши: “Никада нећемо издати нити оставити на цедилу наше пријатеље из Трећег света”. Суштина је у томе, да поред политичке, војне и економске сарадње, најважнија је солидарност међу пријатељским несврстаним земљама.

Нажалост, на територији СФРЈ постоји више комунистичких и радничких партија које потцењивачки гледају на унутрашњу и спољну политику СФРЈ и тако се свесно или несвесно стављају у службу буржаоске актуелне власти. Комунисти Србије ће увек афирмисати изворне принципе Покрета несврстаних и поносити се таквом спољном политиком.