ДАН ЈЕДНЕ СВЕЧАНОСТИ У ВАЉЕВУ

Дана 15.09.2018. године скупише се поштоваоци, један мањи број преживелих бораца на брду „Пети пук“ на спомен обележју изгинулим Партизанима из 1941 – 1945. године. Као и сваке године венце су положили представници „Прве пролетерске бригаде“ и СУБНОР Савски венац, представници „Шесте Личке“ и „Тридесетпете ударне бригаде“ Никола Тесла из Београда, представници општине Ваљево, СУБНОР-а Ваљево, СУБНОР-а Косјерић и СУБНОР-а Уб. Овом скупу присуствовали су „Комунисти Србије“ из Љига, Лајковца и Удружење Југословена из Лајковца.

Скупу се први обратио председник СУБНОР-а друг Милић Петровић из Ваљева који је био учесник у ослобођењу Ваљева и поздравио све присутне госте. После њега скупу се обратио председник СУБНОР- а Савски венац друг Зденко Дупланчић, Председник скупштине града Ваљева Милорад Илић и преживели борац Милан Шашић из „Шесте личке бригаде“ која је учествовала у ослобођењу Ваљева.

Милорад Илић је имао веома запажено излагање у коме се није устручавао да више пута помене име Јосипа Броза Тита, Врховног команданта Партизанских јединица.

Ове године на спомен обележје по први пут су положили венце и представници Војске Србије у чијем саставу је био један вод војника са својим старешином из гарнизона Ваљево.

Читаво време на скупу су се поносно лепршале две заставе у рукама Петровић Миливоја застава СФРЈ и застава „Комунисти Србије у рукама Влајка Јевтића из Лајковца.

Не може се разумети зашто велики број Ваљеваца није присуствовао овој манифестацији иако се ради о ослобођењу њиховог града.

На крају ове манифестације гости су посетили споменик Стевану Филиповићу на брду “Бајир“ и положили венце.

Извештава Влајко Јевтић, члан ЦК КС.